Новата версия на Ford Fusion (б.р., автомобилът е за американския пазар, в Европа колата се продава като Ford Mondeo) има невероятна опция – електронно контролирани амортисьори, които не позволяват на колелата да попадат в дупки, пише Jalopnik.com.

Дупките не са проблем само за България – в САЩ годишно те струват на шофьори и застрахователи около $3 млрд. за нанесени вреди. Системата във Fusion не само решава проблема с дупките, но и дава по-добро пътно поведение в режим на шофиране „Спорт“.

Как работи? Има 12 сензора, които настройват електрически амортисьорите на всеки две милисекунди. Когато бъде засечено началото на дупка, компютърът настройва амортисьорите на най-стегнато положение, така че колелото не хлътва изцяло в дупката. Задното окачване реагира още по-бързо, защото получава още по-рано информация за настройка.

Системата „разпознава“ дупките две видеокамери, които се намират пред колелата.

Ето и как работи на практика

Като начало системата ще се предлага само за версията Ford Fusion V6 Sport. Не е известно дали тя ще прескочи Океана, но има достатъчно основания за това. И то не само в България.