Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министър-председателят Бойко Борисов рискува да обтегне отношенията си с ключовия си съюзник в Европа, германската канцлерка Ангела Меркел. В понеделник заедно с министъра на външните работи Даниел Митов той трябва да участва в Прага в среща с лидерите на т.нар. Вишеградска четворка или В-4 (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) по въпроси на предстоящия в четвъртък и петък Европейски съвет - миграционната криза и проекта за споразумение с Великобритания. Вчера се разбра, че в Берлин не гледат на това събиране с добро око.

Вишеградците искат да подпомогнат България и Македония в засилване на охраната на границите им с Гърция, при положение че тя така и не успява да намали миграционния поток към Централна и Западна Европа. Това очевидно е и предохранителна мярка, в случай че шенгенските държави решат да възстановят контрола по вътрешните си граници за две години, ако Гърция не намали притока на мигранти в тримесечния срок, който ЕС ѝ даде вчера.

Ако Австрия и Германия възстановят паспортните проверки по целите си граници, а не по малки части от тях, както е сега, прииждащите мигранти биха се струпали на Балканите и в новите членки на ЕС от Централна Европа, създавайки там кризисна ситуация. Вишеградците искат да предотвратят това още на границата между България и Гърция. Правителството в София не е заявявало позиция към намеренията им, на ако вярваме на международните медии, Германия не е доволна от идеята им.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел и външният министъ Франк-Валтер Щайнмайер, водещите социалдемократи в коалиционното правителство на дясната Меркел, са изпратили писмо до европейските социалистически лидери и до всички правителства в ЕС, призоваващо за общ подход, съобщи Ройтерс. Според агенцията в него се казва: "Такива мерки трябва да бъдат съгласувани от всички заедно и не могат да бъдат едностранно насочени срещу една държава членка".

"Искаме споразумение между страните от Вишеградската четворка, че ако Гърция не се справя, а тя не се справя, има повече смисъл да се инвестират пари в охраната на границите между Гърция и Македония, България и другите страни, - каза по този повод министър-председателят на Словакия Роберт Фицо, също цитиран от Ройтерс. - Получихме демарш - как сме смеели като В-4, България и Македония да обсъждаме охраната на външните граници. Германия е подала протест до нашия заместник-министър на външните работи заради тази среща, в който се казва, че трябвало да потърсим друг начин".

Очаква се преди Европейския съвет в четвъртък Меркел да призове всички държави в ЕС да изпълнят квотите си за релокация на мигранти от Гърция и Италия. Вероятно това ще стане на среща преди съвета, където ще присъства и турският министър-председател Ахмет Давутоглу. Там Меркел ще търси коалиция на желащи да приемат повече бежанци за презаселване от Турция. Днес на редовната годишна конференция по сигурността в Мюнхен френският министър председател Манюел Валс каза, че страната му ще изпълни квотата си за релокация на 30 000 мигранти, но няма да вземе повече.

Ключови думи

Коментари

тука е така

Меркел освен да цепи съюза друго НЕ прави,и сега стремежа е Балканските държави ОСНОВНО да са виновни за срутването на ЕС,само дето Германия ще си е виновна за това!!!

socialen

Меркел пак ще набие чумбери и шпинги по неграмотната Кратуна. Като му спре и мангизите и пак ще се ослушва.

SRQBoyboy

Иди се прегледай. По-добре сам постъпи в психодиспансер, да не ти пращат линейка. защото може да те повредят при транспортирането...

Б. Белева

socialen, неизчерпаемо тъп си като саудитски нефтен лладенец !

socialen

Дано Меркел ни изпрати най-многото бежанци!

Хех

Абе къде се пъхаме, Вишеградската четворка имат забележителен икономически ръст, защото още преди години осъзнаха че еврофондовете убиват конкурентноспособността на икономиката и генерират корупция и взеха нещата в свои ръце. Мутрата къде се тика - Меркел като му спре кинтите, тук ще стане леш.

Меркел загуби вяскакъв авторитет, защото се мята като риба на сухо.

дебелян пеевский

Коментарите на десногърдите цепят мрака. На единия забележка за сепаративна среща му се вижда като "цепене на съюза", на друг му се привижда "мятане на сухо", без да разбира изобщо кво става, а сракю томов както винаги се е оригнал на изпражнения с "иди и се прегледай", понеже "умната" му главица не може да роди друго, освен преводи на републиканска пропаганда с гугъл транслейт. Томов, драсни нещо за гадината, която опъна петалата в Техас, да се посмеем.

Ама много си гаден бе. И езикът ти е гаден. Къде я събираш цялата тази гнусотия?

Развеселен

нарочно ли си толкова гнусен или отвътре ти идва?

Фердинад

Ох, Борисов ще ме бие по исторически катастрофи! Участие на България в подобен формат е нещо като оформянето на Балканския съюз срещу Османска Турция през 1911. Фердинанд влиза в съглашения и тайни договорки, от които България ГУБИ ВСИЧКО. Ей това прави Борисов. Каква работа има София в някакъв измислен формат на бивши немски(и руски) колонии. Всички тези държави - Чехословакия, Полша и Унгария са ИЗКУСТВЕНО създадени след ПСВ, за да възпират именно Германия(а на Балканите се прави Малката Антанта след ПСВ, за да възпират България, след като ни ограбват в Ньой). Вишеградската четворка по същество е АНТИГЕРМАНСКИ, но и антибългарски формат. Борисов там е в ролята на ПОЛЕЗНИЯ ИДИОТ!

:)

Не питай старило, питай патило! ЕС има какво да научи от В-4 за двуличието на комунягите, преродили се в песове. :) Нашето място е в В-4, а формирането на организирана опозиция на големите е здравословно.

Жорик

Защо изобщо да се допускат имигранти? Ако нямат редовни документи, трябва да се допускат единствено бежанци, като минимум говорещи Сирийски.

Ако тези милиарди, които ги раздават за бежанците ги дадат на воюващите в Сирия и подпомогнати от НАТО бойци, досега нямаше да има ИД, Асад и Русия в Сирия.Трябва да се спре проблемът, а не сирийските бежанци. Съзнателно или не Меркел обслужва руските интереси за разбиване на ЕС.

mardafi

е че Винету е идиот знаем всички - кака вече не е никакъв политик и в Германия й викат Мустафа

Развеселен

подкрепям страните от Вишеградската четворка

Новият

За съжаление политиката е проста работа, но не е за прости хора! Сега ЕС ни залъгва, че ще ни даде газов хъб, така ни връзва ръцете за всичко! Анализирайки как ни прекарваха през годините,сега ще направят същото! Уж ще ни дадат хъб, само и само да ни отрежат от участие във Вишеградската четворка, където безспорно ни е мястото! Имаме ли верен ход? Да! Не с наколенки, а с високо вдигната глава напред към Вишеградската четвворка!

"Сега ЕС ни залъгва, че ще ни даде газов хъб, така ни връзва ръцете за всичко! Анализирайки как ни прекарваха през годините,сега ще направят същото!" - За клиноведите: Вишеградската четворка и ЕС форсира проектите по интегриране на газовите системи в ЦИЕ в рамките на газовия коридор Север – Юг. Там сме и ние. Първо свързаност със съседите, а след това може и хъб - като се прояснят потенциите на местния добив.

Подписвайте ги тея материали бе, нищо че в по голямата си част са превод.

ozzy

" Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото. Този човек дотолкова си е повярвал, че е забравил кой е и от къде идва. По-лошото е, че сякаш и ние започваме да забравяме. Приемаме присъствието му по върховете на властта като нещо нормално и много често дори не осъзнаваме колко далеч сме стигнали. В нормална ситуация подобен човек не би се случил като кмет на Банкя, а камо ли като министър-председател. Абсурдът на българското всекидневие дотолкова ни е погълнал, че вече дори не помним как се появи настоящият премиер. Там, иззад рамото на Тодор Живков, който през 1996 година посети за първи път родния Правец в демократични условия. Тогава бодигардът му слезе от шофьорското място и отвори задната врата, за да може от нея да излезе сваленият диктатор. За разлика от Борисов, Живков беше истински диктатор, което не значи, че беше по-добър. После шефът на най-голямата охранителна фирма в софийско, след СИК и ВИС, даде няколко интервюта. И предизвика интерес. В интервютата си той се оплака, че напуснал МВР, защото го накарали да се деполитизира. С две думи толкова бил привързан към БКП, че решил да зареже кариерата си на пожарникар, но да остане верен на партията. Тогава беше смешен. Днес пак е смешен, но освен това е и министър-председател. "

OZZY

"Малко след като стовари Живков в Правец, днешният премиер, слезе от шофьорското място на автомобила, в който се возеше царят. И отново отвори задната врата. Това се случи през същата онази паметна 1996 година. Стотици хиляди излязоха по улиците, за да посрещнат бившия монарх и да го призоват да се върне в родината. На фона на зърнената криза, празните магазини и галопиращата инфлация, която остави името на Жан Виденов завинаги в новата българска история, Борисов беше незабележим. След това дойдоха барикадите, сините митинги, надеждите и цялата енергия, която сложи край на първия етап на прехода. Малко след тях името на днешния премиер изплува в криминалната хроника. На 31 март 1997 година в. „Капитал“ ни съобщи следното: „Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнесдама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма "Ипон" Бойко Борисов, който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Пострадалата е собственик на фирма за химически продукти, масла и изкуствени торове“. Последното не е компромат. То беше написано, когато Борисов дори не си представяше, че един ден ще управлява еднолично цялата държава. След атентата днешният министър-председател продължи да се занимава с охранителния си бизнес и пое охраната на нефтената рафинерия в Бургасч

OZZY

"До 2001 година, когато отново посрещна царя, седнал на шофьорсокото място. В онази паметна година се сдобихме с Главен секретар. Най-Главният от всички. Първо, голяма част от медиите бяха скандализирани – бивш сикаджия и бодигард на Живков да заеме един от най-важните постове в МВР. Затова ли стояхме на барикадите четири години по-рано, питаха се сините избиратели? Няколко години по-късно лидерите им замечтаха за коалиция с Борисов. През 2001 година Доган се колебаеше. Освен всичко, което беше вършил в първите години на прехода, предложеният за Главен секретар се оказа и активен участник във „възродителния процес“. В качеството си на каратист. Накратко – бил е и е гонел онези, които гласуват за Доган. Доган обаче преглътна и Главният секретар отиде лично до сарая му, за да му подари каракачанска овчарка. После около сто пъти повтори, че Доган е най-големият български политик. Помните ли тези мигове на толерантност и разбирателство? Така в МВР започна ерата „Борисов“. Последваха я десетки поръчкови убийства. Главният секретар, облечен в неизменния си черен шлифер, изпрати в последния им път Стоил Славов, Димата -Руснака, Косьо Самоковеца, Илия Павлов, Иван Тодоров-Доктора... и така до 28. Толкова са показните и неразкрити убийства, извършени във времената, в които днешният премиер беше най-главен от всички секретари в правителството на НДСВ и ДПС. Рейтингът му обаче растеше. Затова оглави не една, а две листи на НДСВ. И беше избран за депутат от НДСВ. Само преди 7 години. Толкова малко време, а толкова много забрава. После ерата „Борисов“ се пренесе от МВР в София."

OZZY

"През 2005 година днешният премиер се кандидатира за кмет на столицата и обеща всичко – завод за боклук до 2007 година, справяне с кучетата, дупките, общинските далавери, заменките... И беше избран. И така, вече 7 години този човек управлява София. Еднолично. Някой съмнява ли се, че Фандъкова е нещо повече от параван? Скоро научих, че в момента определял дори фирмите, които да доставят кетъринга за коктейлите на общината. А вече е премиер. Човекът от народа, който всяка сутрин отива с кордон от автомобили на работа и не излиза на улицата с по-малко от десет бодигарда около него. Министър-председателят милионер, който кръстосва страната с вертолет и самолет на държавни разноски. Премиер, който е единствен по рода си в Европа, след като Берлускони банкрутира Италия и си отиде под радостните възгласи на италианците. Зная, че всичко това е повтаряно до втръсване не само в българската, но и в балканската, и в европейската, и дори в американската преса. Повтарям го още веднъж, защото въпреки това, всеки ден го забравяме. Защото вече не помним резила с Румяна Желева. Помните ли я? Същата, която ни беше външен министър и която премиерът беше решил да прави еврокомисар. После се разбра, че искала да преговаря на терен с умерените талибани, но не знаела къде се намира Сомалия. Тя беше първата от стотиците Калинки, които се врязаха в съзнанието ни и го изкривиха до неузнаваемост. Спряхме да се впечатляваме. Затова понесохме скандала с Мишо Бирата леко. Бяхме загубили усета си за нормалност. Дотолкова свикнахме с абсурда, че за всяко нещо започнахме да ходим при премиера – за волейбола, за горите, за футбола, за киното, за театъра... И вярваме, че той ще помогне. Единствената надежда е, че все някога ще се събудим и ще си спомним, че този човек е българският премиер. Тогава ще разберем, колко далеч и назад сме се върнали и колко усилия трябва да положим, за да наваксаме"

OZZY

Тома Биков: Борисов може да е първият премиер, лежал в затвора Публикувано на 28.09.2012 в Актуално, Медии, прочетено 1614 пъти “Бойко Борисов няма изход – или още един мандат премиер, или да бъде силно разследван. Има шанс той да бъде първият премиер, който ще лежи в затвора”. Това заяви Тома Биков, член на Националния съвет на “Движение България на гражданите”, пред Светла Петрова в поредното издание на предаването „В епицентъра“ на сайта LIVENEWS.

ЛИХТЕНЩАЙН

Вижте го, за да се посмеете: "СЕНЗАЦИЯ! Наши политици разследвани за пране на пари в Лихтенщайн Имената на тримата политици засега са неизвестни..." във Фрог. Жалко, че не могат да се качват картинки тук, любопитните трябва да намерят материала. Всъщност за мен сензацията беше, че Биволъ се позова на Мирослав Иванов, постоянното присъствие при Цв.Василев. "Схемите, публикувани от Мирослав Иванов и препубликувани с негово съгласие. Подчертаванията са на Биволъ." Та така...

Южен поток

Само не разбрах как Словакия се оказа съюзник на България и Унгария при положение, че през цялото време саботираха Южен поток(защото ги заобикаля като газоразпределителен център). България е естествен конкурент в много отношения с Вишеградската четворка и ще загуби много, ако тръгне да им играе по свирката.

ООН

Като Борисов ще ходи у Пражко, да пита дали Вишеградската група подкрепя Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН. От това ще разберем за какво точно става дума в тия ЗАВЕРИ(-далавери)

Страхливец

Един страхливец на среща с четирима смели държавници, които защитават националните си интереси . Какво ще прави страхливеца наш Боко там? Няколко дни вече преди срещата иска разрешение от Юнкер от Меркел...от "големите началници." Срам ме е !

Avatar

Boyko Borissov 2 hrs · В телефонен разговор с канцлера на Федерална република Германия Angela Merkel заявих позицията на България за предстоящата утре среща на държавите от Вишеградската четворка в Прага. Изразих солидарността ни към гръцката страна и несъгласие относно изграждането на граница между Македония и Гърция. Усилва се обаче необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и да бъде намерено общо европейско решение за справяне с мигрантския поток. Страната ни има готовност да сътрудничи в опазването на външната граница на Европа в усилията за редуциране на нелегалната миграция. Европейската солидарност има важната роля и оказва отражение върху европейската кохезионна политика. Призовах канцлера Меркел за подкрепа в усложнената ситуация на българо-гръцката граница, където поради протестните действия на гръцките фермери страната ни търпи икономически загуби всеки ден.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.