5-годишният Муртаза Ахмади живее в афганистанската провинция Газни. Семейството му е толкова бедно, че момчето си прави блуза от найлоново плик с името на своя кумир - аржентинската футболна звезда Лионел Меси. Една случайна снимка, направена от фотограф на световна агенция обиколи света, стигна и до звездата на "Барселона". 

Муртаза и баща му вече са в Кабул, където очакват заминаване за Испания, където момчето ще е личен гост на Меси.

Бащата и синът, за които целият свят говори се включват в "120 минути" от студиото на телевизия "Шамшад", която се намира само на метри от футболния стадион в Кабул, където в миналото талибаните извършваха публични екзекуции на полувремето на мачовете. 

"Връзка с Кабул, Афганистан, студиото на телевизия Шамшад. Искам да благодаря на нейния собственик, моят приятел Фазел, за жеста да направим това интервю. Той направи всичко възможно да докара малкия Муртаза и баща му в студиото - нещо, което се оказа цяло приключение", казва водещият Светослав Иванов на "120 минути".

МОМЧЕТО ОТ АФГАНИСТАН, КОЕТО ТРОГНА МЕСИ

Ето и интервюто с малкия Меси от Афганистан: 

- Меси ли ти е любимият футболист?

Мохамад Ахмади: Меси за нас е най-добрият футболист.

- Ти ли вкарваш головете във вашия отбор?

Муртаза: Да, аз вкарвам головете.

- Няма да те питам какъв искаш да станеш като пораснеш, защото няма да ми отговориш нещо различно от футболист.

Муртаза: Искам да стана футболист.

- Муртаза, брат ти Хамаюн ли ти направи тази тениска с номер 10?

Муртаза: Брат ми Хамаюн ми направи тениската с номер 10.

- Какво имаше преди това в торбичката?

Муртаза: Играех си около пазара и видях тази торбичка. В нея имаше зеленчуци.

- От няколко дни сте в Кабул в очакване на заминаване към Барселона. Как ви се струва Кабул?

Муртаза: Кабул много ми харесва.

- Разкажете ни за живота ви. Живеете в Газни. Как изглежда вашето родно място?

Мохамад Ахмади: Аз водя един съвсем обикновен начин на живот, занимавам се със земеделие. В района, в който живеем, ситуацията е относително спокойна.

- Колко е голямо вашето семейство? Муртаза кое дете е?

Мохамад Ахмади : Аз имам 6 деца, живеем си семейството, с майка им и с децата. Муртаза е петото ни дете, имаме и една дъщеря.

- Как живеете? С какво се занимавате?

Мохамад Ахмади: Аз съм един обикновен човек, който се бори за прехраната си, нищо повече не мога да кажа за себе си. Имам огромно желание и мечта Меси да хареса сина ми и да му помогне да стане велик футболист. Искрено се надявам, че някой ден ще носи с гордост афганистанското знаме.

- Кажете ми честно, вълнувате ли се, че заминавате за Барселона?

Мохамад Ахмади: Аз съм в едно прекрасно очакване. Надявам се, че синът ми ще стане добър футболист и че го чака добро бъдеще, когато се върне в родината си.

- Какво ще кажете на Меси като се срещнете?

Мохамад Ахмади: Ще му благодаря за срещата и се надявам, че Меси ще обърне внимание на Афганистан и на децата в Афганистан. Ще го помоля да помогне за развитието на спорта в Афганистан.

- Господине, вие се отправяте към най-хубавото приключение в живота си. Как вашите съселяни реагираха на тази слава, която ви споходи внезапно? Какво ви казват хората по улиците?

Мохамад Ахмади: Моите съселяни и съседи много се зарадваха! Те също като мен се надяват, че Меси по някакъв начин ще обърне вниманието на света към нас, за да може ситуацията в моята родина да се подобри и всички да имат по-добър живот. Защото всички ние искаме най-накрая да има мир.

- Искате ли Муртаза да порасне в Афганистан? Мислили ли сте да бягате като много ваши сънародници?

Мохамад Ахмади: Ние нямаме никакво намерение да бягаме от родината си. Не сме като много други наши сънародници, които търсят такъв начин за спасение. Нямаме никакво намерение да подаваме молба за закрила в която и да е държава, единствената ни цел е Муртаза да може за в бъдеще да има успехи.

- Гледа ви цяла България сега, какво знаете за нашата страна?

Мохамад Ахмади: Не знам много неща за България, но се надявам България също да помогне на сина ми и на нашата държава да излезем най-накрая от тази ситуация.

- Муртаза, какво би казал на всички дечица в България, които те гледат в момента?

Муртаза: Моля ги да ми помогнат.

Мохамад Ахмади: Моля всички деца в България да му помогнат той да постигне мечтата си.

Желая ви много щастие и успехи!