Води се остра подводна политическа борба. Тук сражението е за марката. Кой е Реформаторският блок? Те от месеци отчетливо имат два различни вида политика. И са фундаментално различни. Г- Радан Кънев ще кандидатства за президент, не защото иска да стане президент, а да обозначи, да се докаже, той е заложил на червено на рулетката.

Подобни търкувания направи социологът Андрей Райчев по Нова тв на ситуацията в Реформаторския блок след оставката на министъра на образованието Тодор Танев и номинирането за поста на Меглена Кунева.

Според Райчев "ако Кънев набере 300 000 гласа наесен, на президентските избори, това означава, че той е Реформаторският блок. Той е възстановил себе си. Печели битката за синята идея. Ако спечели класическите 100 000 гласа на Иван Костов, всъщност всичко това е провал”, коментира Райчев. Той определи ситуацията като "здравословна".

"Обратната тенденция, оглавявана от г-жа Кунева е че трябва да се долепят до ГЕРБ, до властта. И тези две противоположни виждания, правят два антропологически вида, те не само могат да бъдат заедно в РБ, не могат да бъдат и в една партия", хиперболизирано описа положението социологът.

Двете тенденции, които се сблъсквали имали различна концепция за бъдещето. Едната на "умните и красивите" той описа като "дивотии". Другата концепция, представлявана от хората около Кунева,  била плуралистична- да се долепят до ГЕРБ, да участват в управлението, да реализират идеите си.

"Народът избира нови лидери- вижте Качински, Орбан, народът избира такива лидери", обоснова се Райчев. Хората както в България, така и в чужбина се насочвали към друг тип лидери, като включи сред тях Борисов и ги определи като центристи.

Кунева и Борисов били от "едно котило" - на Симеон Сакскобургготски, според Райчев.

За бившия образователен министър социологът заяви:

„Танев прекали. От него се запомниха само гафовете. Откъм обществен имидж, той постоянно бъркаше”.

Според коментатора Арман Бабикян с поведението си премиерът Бойко Борисов въобще е делегитимирал "нещото, наречено Реформаторски блок и неговите процедури".  

"Реформаторски блок на практика няма. Кунева беше човекът, който години наред ни обясняваше, че партиите са едно отвратително нещо, че гражданите са хубаво нещо, а сега какво се случи. Защо никой не изчака решението на Гражданския съвет на РБ за номинацията за министър на образованието", аргументира се Бабикян. "Кога Кунева не се е съгласявала да заеме някакъв пост", попита той реторично. "Политик, който е бил при Сакскобургготски, Станишев, Борисов - каква политическа линия следва. Като си минал през всички легенчета с вода...Това не е центризъм", добави той опиданието си за политическото развитие на вицепремиера Меглена Кунева. 

Бабикян коментира и отнемането на допуска до класифицирана информация на шефа на политическия кабинет на министъра на образованието от партията на Корман Исмаилов Мюйессер Солак.„Няма как да бъде наречена „конспирация” проверка на ДАНС. Това нещо очевидно се е случвало”, заяви той. 
„Този допуск е отнет преди два месеца поради съмнения за връзки с външни на страната и на националните ни интереси сили”, добави Бабикян.

Той обаче отрече да вижда конспирация с учебниците. "Конспирация за Анкара, която дошла да ни пощи учебниците. Големи сме юнаци, когато самочувствието ни се гради на нещо, което някога се е случило, но днес не сме готови да отстояваме правата си", добави Бабикян.

"Знате ли при коя битка България е загубила независимостта си? Няма. Владетел сатва васал, дава дъщеря си, крием истината от самите себе си", подкрепи го Райчев за начина, по който възприемаме ибирателно историческите факти.