Една история обикаля световните медии вече от дни. Лео Меси е в контакт със семейството на свой 5-годишен почитател в Афганистан и дори е готов да пътува до Кабул, за да зарадва момчето. Няма обаче как да бъде пуснат там - най-вече от "Барселона", и в момента се правят "фокуси" Муртаза Ахмади да види на живо своя кумир в Европа.

Всичко започна в средата на януари, когато снимки на Муртаза, правени от неговия по-голям брат, са постнати във фейсбук. На тях се вижда как малчуган с ботуши гони в сняг и кал спаднала волейболна топка. На гърдите си носи... раиран найлонов плик, на който едва се вижда номер 10 и надпис Messi. Именно братът е направил този подарък на невръстния футболист.

Семейството живее в контролирания от талибаните град Газни. Пътувало е до Кабул, за да се срещне с екип на АФП.

"Мечтая да се срещна с Меси и да прекарам малко време с него. Обичам да го гледам как играе футбол. Обичам го много, страшно много", казва Муртаза, а вълнението му се покачва с всяко произнасяне на името на 5-кратния носител на "Златната топка".

Според Афганистанската футболна федерация, Лионел някак е влязъл в контакт със семейство Ахмади. В момента по-вероятно изглежда да се уреди тяхно пътуване до Барселона, отколкото на футболиста до Кабул. Испанското посолство в столицата на Афганистан е уверило АФП, че работи по първия вариант.

Неназован източник от щаба на Меси отказва да даде подробности. Нито отрича, нито потвърждава информацията за връзка между №10 и Ахмади. Издава само, че се прави всичко възможно мечтата на малчугана да се сбъдне. Най-малкото, което ще бъде направено, е до Муртаза да стигне екип на "Барселона" и автограф на Лео с пожелание за хлапака.

Половината свят вече го нарича "малкия Меси от Афганистан".

"Много пъти съм искал да дам пари на някой, който да купи фланелка на Меси за моя син, но нямам толкова, казва бащата Мохамед Ариф Ахмади. - Живеем в район, контролиран от талибани и джихадисти. Всеки ден се спречкваме с много трудности и рискове. Ако бедно момче като моя син срещне Меси, това ще е гордост не само за него, а за цял Афганистан."

Футбол и крикет са най-популярни в Афганистан, но организиран спорт в страната все още напрактика няма. Стадионът в Кабул се използва не за мачове, а за екзекуции.

А Лео Меси е известен със своята филантропия. Футболистът постоянно прави жестове за всевъзможни каузи, като в много случаи не желае да вдига шум.