Депутатът от ДБГ Настимир Ананиев отправи критики към лидера на ДСБ Радан Кънев. Пред Канал 3 Ананиев обвини Кънев, че се е опитал да овладее Реформаторския блок (РБ), но опитът е бил неуспешен. Според него именно заради това сега Кънев е обявил, че ще прави нов десен проект.

"РБ е жизнен проект, който работи ефективно на три последователни избори. Пет от шестте партии подкрепят това управление и работим по подписването на меморандума за ускоряване на реформите. Никой не може да се опитва да овладее РБ. Блокът е демократичен съюз и взема решенията си при равнопоставеност. Не може да дойде един диктатор и да подчини всички партии в Блока".

Това заяви Ананиев. На въпрос за изявленията Радан Кънев Ананиев отговори, че неуспешният опит на лидера на ДСБ да овладее РБ е причината да обяви друг проект.

РАДАН КЪНЕВ: РЕПУБЛИКА ИЛИ ИЗБОРНА МОНАРХИЯ СЪС СТОЛИЦА БОЯНА?

Според Ананиев блокът е в управлението, за да се случат реформите.

"В първата година се фокусирахме върху Конституцията, сега трябва ускорение по другите сектори – съдебна система, промени в изборното законодателство, администрацията, здравеопазването, образованието, енергетиката. Не сме обещавали на нашите избиратели да променим Конституцията и да си тръгнем", каза още Ананиев.

Той обясни, че РБ е възстановил Изпълнителния си съвет, който вече редовно заседава. Новото споразумение с ГЕРБ пък щяло да сложи срокове на реформите, които предстоят през втората година на кабинета.

ЕДНО КЪМ ЕДНО:ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК КЪМ ГЕРБ

Ананиев каза още, че до края на февруари ще бъдат внесени всички предложения, свързани с въвеждането на електронното гласуване. До края на април тези предложения трябва да влязат в пленарната зала за окончателно гласуване. Анание цитира прогнози на експерти, че през 2018 г. електронното гласуване вече може да е факт. До тогава обаче трябва да се въвведе електронната идентификация.

ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ - НАЙ-РАНО ПРЕЗ 2018 Г.