Мнозинството, което управлява България, е по-нестабилно от всякога досега, но причините за това не са толкова политически. Това заяви лидерът на социалистите Михаил Миков в изказване на заседанието на Националния съвет на БСП, което се провежда в централата на партията. 

"Нито странното поведение на бутикови партии от Реформаторския блок, нито кресливото опозиционерство на АБВ са от естество да разклатят сериозно стабилността на управляващата конструкция. Нямат голямо значение за стабилността й и вътрешнопартийните движения в ДПС, нито пък напрежението между коалиционните партньори в Патриотичния фронт. Нямат чак такова значение за стабилността на управлението и слабите резултати, които социолози отреждат на малките партии", посочи Миков в анализа си. 

Според него управляващата коалиция не се гради на политически принципи и не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власт и затова няма как нейната устойчивост да бъде разколебана с политически заявки от страна на участниците в нея. 

"Достатъчно ясно е вече, че управляващото мнозинство представлява механичен сбор на икономически интереси, чиято основна цел не е да осигури добро и правилно управление, а да е активен участник в усвояването на публичен ресурс и европейски фондове", каза Миков.

По думите именно заради това нестабилността на управляващите има генезиса си не в политиката, а в социално-икономическото развитие на България.