Днес Софийската военноокръжна прокуратура внесе обвинението срещу освободения бригаден генерал Шивиков, "Фокус". То е за присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан.

В хода на разследването за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище са събрани доказателства за още 9 случая на  злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт. 

Малко преди генералът да замине за мисия в НАТО бе публикуван донос срещу него.

През 2010 г. ген Шивиков е бил Национален командир на 18–ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ „Международни  стабилизиращи сили в Афганистан“. На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население.

Имуществото обаче не било раздадено с тази цел, като командирът на контингента е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на 24.08.2010 г. на летище Пловдив по  разпореждане на ген. Шивиков са пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата  ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла. Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“ като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия.  За това престъпление  по чл. 201 от НК ген. Шивиков е обвинен от Военноокръжна прокуратура- София  на 14.09.2015 г.

В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Премиерът Бойко Борисов и парламентът спасиха ген. Шивиков, приемайки поправка в Закона за класифицираната иформация, с която се въвежда презумпцията за невинност, липсваща досега. 

Правителството предложи на Народното събрание да отмени изискването в Закона за защита на класифицираната информация разрешение за достъп да се издава само на лица, срещу които няма досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер. Причината е, че това не отговаря на презумпцията за невинност.