"Трябва да убиете 100-200 души, за да може половин час по-късно на територията на Украйна да влязат руски танкове и бронетранспортьори."

"Изчакай Ромашка (Маргарита), и после блокирай и стреляй до смърт без да се церемониш с..."

"Слава, моля те, реши въпроса с пукналия. Да го разкарат по-скоро от нас. Че лежи тука и смърди..."

Тези зловещи фрази са изречени от един и същи човек. Те бяха засечени от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) по време на сблъсъците в югоизточните ѝ райони между местните сили за сигурност, от една страна, и проруските сепаратисти и пристигналите руски диверсанти, от друга.

Човекът е известен под името Игор Иванович Стрелков, но не е изключено това да е псевдоним. Той е офицер от руските специални сили, действащи в Югоизточна Украйна. Отскоро Стрелков, наричан също така Стрелеца в прехванатите разговори, оглави силите за самоотбрана в град Славянск и т.нар. народно опълчение в самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Тези дни украинските служби обявиха, че истинското име на Стрелеца всъщност е Игор Всеволодович Гиркин и че той е роден през декември 1970 г. Според Киев Стрелеца е полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ) към руската армия. Руският в. "Комсомолская правда" обаче отрича той да е свързан с военното разузнаване и допълва, че отдавна не е действащ офицер, тъй като е преминал в резерва. И съответно няма как да изпълнява специални задачи в Украйна.

Изданието е сред първите медии, пред които Стрелеца показа лицето си и проговори.

Той наистина командва самоотбраната в Славянск, но е дошъл доброволно, твърди "Комсомолвская правда". Пристигнал е в града от Крим. На полуострова Стрелков също е бил доброволец. Участвал е в местните сили за самоотбрана през февруари и март по време на кризата, предшестваща референдума за присъединяването на Крим към Русия. Бил е също така съветник на кримския премиер Сергей Аксьонов.

Още от дете Стрелков мечтае за военна кариера, твърди за него Андрей Родкин, бивш журналист от "Комсомолская правда". Двамата заедно са воювали в Приднестровието - проруски анклав на територията на Молдова, създаден през 1992 г. Любопитното е, че и до днес той не е признат официално от никого, дори от Русия.

Стрелеца изкарва в Приднестровието 4 месеца - от ноември 1992 до март 1993 г. След което се прехвърля на Балканите, в Босна и Херцеговина. Воюва на страната на сърбите. Първо е в редовете на Втори руски доброволчески отряд, а след това - във Втора Подринска и Втора Маевишка бригади на армията на Република Сръбска, сражаваши се в градовете Вишеград и Прибой. На два пъти служи и в Чечня - през 1995 и през 1999-2005 г.

Както се вижда, визитката му е доста солидна. бил е в доста горещи точки. Според службите на Киев той е дошъл в Югоизточна Украйна по указание на Русия, за да започне диверсионна дейност в Донецка и Луганска области. Обвиненията бяха отправени от Виталий Найда от СБУ. Валерий Герасимов от руския Генщаб на армията обаче контрира, че украинците така и не могат да предоставят доказателства за твърденията си.

Интересна подробност за Стрелков е, че той е военен реконструктор. Това са хора, извършващи възстановки на знаменити битки и взимащи участие в тях. Членува в Дроздовското обединение, изучаващо и пропагандиращо историята на частите, командвани от генерала от Бялата армия, героя от Руско-японската и Първата световна войни Михаил Дроздовски. Тук има пълно съвпадение между специалност и хоби. Все пак Стрелеца и зевършил история.

Стрелеца участва във възстановката на битнка с участието на ген. Дроздовски.

Има символика, изтъква журналистът Андрей Родкин, служил някога с руския военен. Преди сто години отрядите на ген. Дроздовски преминават през цяла Румъния, влизат в днешна Украйна и стигат до река Дон. А сега Стрелков премина през Крим и влезе в Донецка област.

Руският военен е във вихъра си при поредната историческа възстановка.