Жълт код за силен вятър в 11 области на страната. С това предупреждение осъмнаха десетки населени места, след като само за два дни температурите паднаха с над 10 градуса, а снегът затрупа почти всички републикански пътища. Обстановката поетапно се нормализира, главните артерии са проходими, но равносметката от двудневния снеговалеж е повече от плачевна.

Паднали дървета в София и стотици с травми в "Пирогов"

Снежната покривка в столицата достига половин метър на места, но главните пътища са проходими при зимни условия, увери кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По думите й продължава почистването на вътрешнокварталните улици, приоритетно в районите, където има училища, детски градини и поликлиники.

"Поставена е задача да се работи активно и по почистването на тротоари, спирки и подлези. Надявам се още, че гражданите, фирмите и магазините също ще почистят тротоарите си и шофьорите ще бъдат внимателни, защото ситуацията е сложна и трябва да се съобразяваме със зимните условия", добави тя, цитирана от агенция Фокус.

Над 50 сигнала за паднали дървета и клони в следствие на тежкия и мокър сняг са постъпили в общината за по-малко от денонощие. Градският транспорт обаче се движи по разписание и с минимално закъснение, увери Фандъкова.

Дълбокият и непроходим на места сняг създаде доса проблеми и на пешеходците. Над 140 души са потърсили помощ в "Пирогов" с различни навяхвания, изкълчвания и травми, съобщиха от спешната болница. Счупвания в областта на китката, рамото, глезените и тазобедрените стави са най-честите случаи, обслужвани в травматологията, като на 40 души им се е наложило да останат за продължително лечение в "Пирогов".

Лекарите препоръчват хората да не напускат домовете си, а ако това се налага, да носят ниски обувки със здрави подметки и да се придвижват бавно и внимателно.

Водно бедствие в Смолянско

Само за денонощие в района на Смолян паднаха между 70 и 90 л/кв.м. дъжд, реките Черна и Арда преляха, активизира се свлачище в Рудозем, а над 20 населени места останаха без ток. В община Смолян беше обявено бедствено положение. 

Заради натрупания сняг бедствено положение бе обявено и в общините Свищов и Две Могили. Заради високите води на язовир "Амбарица", който може да прелее, под заплаха е и община Кирково. Няколко къщи висят на стръмен склон заради свлачището в Рудозем, но местната власт вече е осигурила временни жилища на засегнатите.

Лавина затвори прохода Петрохан, друга падна под връх Тодорка. Затворени са също проходите Върбишки, Златишки, Троянски и Твърдишки. Проходим засега е само проходът Шипка. 

Стотици хиляди без ток

Неочаквани аварии на електропреносната мрежа оставиха 450 хил. домакинства без ток през последното денонощие, съобщава Министерството на енергетиката. Населени места в различни части от страната останаха и без вода. В рамките на изминалия ден повечето проблеми бяха отстранени, но ако снеговалежът продължи със същите темпове, не са изключени и нови аварии.

Институтът по метрология и хидрология на БАН предупреждава за силни ветрове в 11 области на страната, като се очаква най-тежка да бъде обстановката в областите Силистренска, Добричка, Разградска, Търговищка, Шуменска, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Хасковска и Кърджалийска.

"Най-критично е положението с пътищата в Североизточна България, и най-вече в общините Силистра, Разград и Шумен. Там има големи открити пространства и много силен вятър. В момента там се получава снежна виелица, която ограничава видимостта до почти нулева", алармира шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" по Нова телевизия.

В понеделник след обяд от запад валежите ще започнат да спират, а облачността - да се разъсва, съобщават от Института по метрология и хидрология на БАН. Ще духа умерен, в Източна България силен и временно бурен север-североизточен вятър. Ще има снежни виелици и ще се образуват преспи. Застудяването ще продължи и минималните температури ще бъдат между минус 10 градуса и минус 5 градуса, а максималните - между минус 6 градуса и минус 1 градуса.