Премиерът Бойко Борисов се обяви за това Европа да затвори границите си за нови бежанци, докато не се справим с тези, които вече са влезли в ЕС. Борисов каза това по време на парламентарния блиц-контрол в отговор на въпрос на лидера на БСП Миихаил Миков. Борисов призна, че Дъблинското споразумение не работи.

"Позицията винаги ни е била категорична, че не само квоти трябва да се направят. Незабавно да се затворят границите. Тези, които са влезли в Европа да бъдат разселвани, интегрирани, тези, които действително бягат от преследване за тях  - да. Другите да бъдат връщани по родните им места. И квотите няма как да сработят. Ние не трябва да правим бежански лагер, а затвор.

В Европа няма позиция. Различни държави градят свой интереси. Вътрешнополитически самите им нации не им харесва това, което се случи. Последните събития показаха, че много трудно тези маси ще бъдат интегрирани. На нашата граница задържаме най-вече афганистански граждани. Те са израснали в условията на войни. Много трудно е да интегрираш такива хора, Незабавно трябва да спре притока на бежанци и докато не се реши въпросът с тях други да не се приемат. Дъблин не работи"

Това заяви Борисов.

Миков призова правителството да бъде активно и да постави въпроса, че охраната на границите трябва да разчита на европейска солидарност.