Американското правителство заведе иск срещу Volkswagen за скандала с вредните емисии, като обезщетенията могат да достигнат до $80 млрд., съобщи Блумбърг.

Гражданското дело, заведено в понеделник, твърди, че автопроизводителят е извършил 4 нарушения на Закона за чистия въздух, като обезщетенията са около 4 пъти по-високи от прогнозираните през септември м.г., когато избухна т.нар. Дизелгейт.

VOLKSWAGEN МАНИПУЛИРАЛ ТЕСТОВЕТЕ ЗА ЕМИСИИ И В ЕВРОПА

Въпреки, че съдът едва ли ще определи такива обезщетения, според правни експерти санкциите за германския автопроизводител ще са за милиарди долари.

Отделно автогигантът е заплашен от стотици частни дела, които са обединени в съда в Сан Франциско. Министерството на правосъдието ще се опита също да насочи своето дело към този съд, за да може да работи заедно с частните обвинители.

Има и още - Volkswagen може да бъде обвинен и в криминално престъпление от главния прокурор на САЩ, защото умишлено е измамил Агенцията за опазване на околната среда при тестовете за вредни емисии.

Акциите на компанията се понижиха с 5,5% в понеделник, като от 18 септември м.г., когато скандалът стана публично известен, са загубили 22% от стойността си.