Токът у нас няма да поскъпне поне до лятото, съобщи пред Нова ТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

"Цената на еленергията е такава, каквато я определи националният регулатор КЕВР. Тя ще остане такава до следващото ценово решение през лятото. Дотогава няма да има никаква промяна в цената на тока", поясни министърът.

Новият ценови период по закон започва от началото на юли, макар че миналата година имаше изключение - по "молба" на премиера Бойко Борисов КЕВР продължи с месец старите цени в търсене на възможност електроенергията за бизнеса да не бъде повишена. Такава възможност не беше намерена, но новите, по-високи цени на тока за предприятията влязоха в сила от 1 август, като от същата дата имаше леко поевтиняване на цените за бита.

Българите не трябва да се притесняват от либерализацията на електроенергийния пазар, която предстои през 2016 г., казва Теменужка Петкова.

"На първо място ние като потребители ще имаме възможност да избираме своя доставчик на еленергия. Ако живеете на територията на Е.ОН, там ще има няколко доставчика. От своя страна те ще могат да се конкурират помежду си за отделни тарифни профили, за цената на ел.енргията, за офертите на всеки един потребител", обясни тя.

На 11 декември в тестови режим започна работа българската независима енергийна борса, като в средата на януари тя ще започне да работи в реално време. Цената, която бе достигната на тестовия режим на борсата, беше 74,32 лв. за мегаватчас. За сравнение цената на борсата на еленергията в Румъния е 73 лв., в Чехия - 80 лв., а в Унгария е 62 лева.

Не е работа на министъра на енергетиката да се намесва в търговските взаимоотношения на частните компании, коментира Теменужка Петкова актуалния казус с компанията, която доставя природен газ на 200 000 домакинства.