Новият министър на правосъдието, който ще наследи Христо Иванов, най-вероятно ще бъде Екатерина Захариева – бивш министър в двете служебни правителства на президента Росен Плевнелиев и началник на неговия кабинет, съобщава „Дневник“.

Очаквало се днес премиерът Бойко Борисов да обяви номинацията й. Дори било възможно тя да бъде гласувана веднага от парламента, малко преди депутатите гледат на трето четене и промените в Конституцията.

Именно отстъпването от част от поправките (разпределението на съдийската и прокурорската квота във ВСС), около които имаше споразумение между партиите през лятото, стана повод при гласуването на второ четене миналата седмица министърът на правосъдието Христо Иванов да подаде оставка. Той беше колега със Захарива в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Екатерина Захариева е юрист по образование. Преди да оглави кабинета на президента, тя беше главен секретар на президентството. Преди избирането на Плевнелиев, беше в екипа му в регионалното министерство като заместник-министър.

Досега тя е била вицепремиер в двете служебни правителства, които президентът Росен Плевнелиев сформира, като в първото заемаше длъжността - министър на регионалното развитие, а във второто, съвместно с тази длъжност беше и министър на инвестиционното проектиране.

„Работили сме заедно в предния служебен кабинет. Но нека не коментираме нещо, което не се е случило”, каза тази сутрин пред Нова тв външният министър Даниел Митов.

Той не потвърди, нито отрече, че Захариева е номинацията на премиера Бойко Борисов. Избирането на правосъден министър, обаче, трябвало да стане възможно най-скоро, защото от години се говори за реформа и идеи, които днес изглеждали разумни, навремето не било възможно да минат.

„Аз имам ясен мандат, Христо (Иванов) е направил своя избор, след като не се е разпознал в гласуването в пленарна зала, има право да направи това, което иска”, коментира Митов оттеглянето на правосъдния министър.