Двадесет и двама са привлечените като обвиняеми митничари след вчерашната шумна акция на ГКПП "Капитан Андреево". На 14 от тях прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража, стана ясно днес на брифинг на Специализираната прокуратура.

От август досега обвинителите заедно с ДАНС и ГДБОП следили групата, за която се предполага, че е действала при прекрасна организация. Към материалите ще има приложени СРС и видео наблюдение от служебната стаичка, в която са се поделяли "заработките". 

Митническите инспектори действали със съвсем приемливи тарифи спрямо влизащите от Турция - от 2 до 5 евро за лек автомобил и от 150 до 300 евро за автобус или тир. Такса спокойствие важала както за случайни преминаващи, така и за познати, които били на абонамент.

Срещу митничарите ще има свидетели от Турция, Молдова, Румъния и Украйна.

В края на деня "заработката" се разпределяла на 13 купчинки. Имало специален "инкасатор" на всяка смяна, който после увивал парите във фишеци от хартия и ги раздавал. Той обикновено бил служител с по-дълъг стаж, на който може да се има доверие. 

"Намерената обща сума след вчерашната операция до момента набъбна на 150 000 лева", каза Андрей Андреев, шеф на Спецпрокуратурата.

Само у един от служителите е имало 32 000 евро в каса и 15 000 лева под дюшека. Иначе парите са били крити в дамски чанти, специални тайници в  кухни, жабки на коли и т. н.