"Аз очаквам от Петър Москов да се оттегли от управлението", заяви в "Панорама" по БНТ Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ за пръв път тази вечер призова един от министрите на Реформаторския блок към оставка, след като самият той оттегли доверието си от мнозинството, след като една от ключвите промени на Конституцията, предложена от министъра Христо Иванов, не бе подкрепена от ГЕРБ.

В студиото бяха още лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутатът от левицата Чавдар Георгиев, който се включи едва в последните минути от дискусията.

В първата половина на предаването Цветанов и Кънев направиха обзор на процеса на съдебната реформа и достигането до момента, който се оказа последен в управлението както за лидера на ДСБ, така и за правосъдния министър Христо Иванов.

В СОФИЯ СЪДИИ И ГРАЖДАНИ ПРОВЕДОХА ОБЩА ДЕМОНСТРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА РЕФОРМАТА

Цветанов повтори тезата си, че ГЕРБ са заявили готовност заедно с всички други партии за съдебната реформа, но се е наложило да отстъпят от някои идеи заради компромиса. И подчерта, че нито един от депутатите им не е под влиянието на главния прокурор или на когото и да е било другиго - просто прагматизмът изисквал да се приеме всяко разумно решение.

Кънев отново отбеляза колко му е било трудно през последната година заради компромисите, които е трябвало да направи, като коалицията с ГЕРБ, която много от гласоподавателите на РБ не приемали. Подчерта, че десните партии винаги взимат колективни решения. И заяви, че целта му е да спре, които стоят зад избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и фалирането на КТБ.

"Това, което каза Кънев, донякъде се разминава с неговото поведение", каза Цветанов.

И поясни, че Кънев говори за колективни решения, а самият той е заявил, че "оттеглянето на подкрепата е негово персонално такова".

"Според вас добри стъпки ли са, че разделихме ВСС на две колегии? Че махнахме тайното гласуване? Че 2/3 ще се избира квотата, добра стъпка ли е, че вече ще има пряк избор, а не делегати и събрания?" попита той.

В разгара на дискусията Цветанов се обърна към Кънев, но думите му бяха пропуснати както от събеседниците, така и от водещия:

"Готови сме да преразгледаме неговото емоционално решение..."

Спорът стана по-интензивен и двамата започнаха да говорят един през друг. Водещият Бойко Василев все пак опита да включи в разговора и депутата от БСП Георгиев. Той пък обясни за пореден път, че БСП е била против цялата реформа и каза още:

"Видя се, че е имало пазарлък, някой е останал излъган, винаги става така. Не се е водил разговор и дискусия."

Георгиев отбеляза, че не трябва да се тръгва от промяна на Конституцията, а от социалната политика. И че икономиката е далеч по-важна, като финансовата стабилност ще помогне и на съдебната система.

Това провокира представителите и на ГЕРБ, и на ДСБ.

"Ние видяхме какво направихте за година и половина", вметна Цветанов, визирайки кабинета "Орешарски".

"Абсурдна е тезата, че справедливостта може да е последица от богатството", отсече Кънев.

Преди финала лидерът на ДСБ заяви, че България се нуждае от голяма промяна, за която вече не вярва, че е във възможностите на този парламент.