Компромисът за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, в началото бе обявен за исторически. Оказва се обаче, че към момента той вече е най-обикновен компрмис по необходимост.

Това стана ясно от думите на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов. В кулоарите на парламента той обясни, че правосъдният министър Христо Иванов не е съумял да направи необходимите компромиси.

ПРЕЗИДЕНТ И СЪДИИ ИЗПРАТИХА НА КРАКА ХРИСТО ИВАНОВ

"Смятам, че някой път и различното мнение е част от успеха. Затова ценя различното мнение и на всеки един министър, което някой път се разминава с българския парламент, но смятам, че изкуството е да правиш необходимите компромиси, които да не ти променят целите, които си поставяш", каза Цветанов по адрес на Иванов. 

"Историческият" компромис, постигнат през лятото, включваше липса на мнозинство на прокурорите в тяхната колегия във Висшия съдебен съвет. В крайна сметка обаче бе прието, че представителите на прокуратурата ще имат такова мнозинство, което доведе до оставката на Иванов.

Цветанов е убеден, че тепърва започват истинските реформи в съдебната система.

"Конституцията е една платформа, но разбира се Законът за съдебната власт е едно предизвикателство и изпитание, на които ще бъдат подложени всички парламентарнопредставени групи. Точно там смятам, че могат да се въведат гаранции, с които да се премахнат всякакви съмнения или твърдения, които да бъдат интерпретирани по различен начин в публичното пространство", убеден е Цветанов.

На въпрос как ще коментира изявлението на лидера на ДСБ Радан Кънев, че вторият кабинет на Бойко Борисов реално управлява с ДПС и АБВ Цветанов отговори:

"Мога да заявя категорично, че споразумението между ГЕРБ и Реформаторския блок намира подкрепа на още две парламентарни групи - Патриотичния фронт и АБВ. Към настоящия момент формирането на парламентарното мнозинство е от тези четири политически сили. Ние разглеждаме днешната структура на кабинета и представителността на парламентарните групи, които формират парламентарното мнозинство, като стабилно".

Цветанов каза, че реформаторите могат да предложат своя кандидатура за нов правосъден министър, но ако това не се случи премиерът Бойко Борисов щял да има своя номинация, която ще бъде одобрена от парламентарната група на ГЕРБ.