Председателят на БСП Михаил Миков прогнозира пред бТВ, че Реформаторският блок няма да напусне управляващото мнозинство.

Умълчаха се нещо реформаторите, ще свият ушите и ще останат в управлението“, каза той.

ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ: НОВИ ИЗБОРИ, АКО РЕФОРМАТОРИТЕ НАПУСНАТ

Миков прогнозира, че приетите на второ четене промени в Конституцията няма да се отразят „нито на ефективността, нито на бързината“ на съдебната система. Той продължава да е против разделянето на ВСС на две колегии.

„Колкото по-малки са квотите, толкова по-големи са възможностите за влияние“.

На въпрос защо след като не подкрепяха всички промени в Конституцията, са подкрепили предложението на АБВ за промяна в разпределението на квотите – един повече от парламентарната квота в съдийската колегия и един по-малко в прокурорската.

„Искаме ли политически контролирана прокуратура?“, попита риторично Миков.

Според него първо трябва да се започне с промени в законите, а чак след това да се обсъди и евентуална промяна на Конституцията. Въпреки общото гласуване, те двамата не се били виждали с лидера на АБВ Георги Първанов.

„Не се осъществи срещата с Първанов, той и аз сме доста ангажирани хора, но по-важното е, че неговата партия участва в настоящото управление, което демонтира социалната държава в България.“

БСП е единствената опозиция, която предлага лява алтернатива за България, констатира Миков. И отклони въпроса дали вече обмисля да подаде оставка, след като БСП не спечели нито един областен център на последните местни избори.

„Шефът на френските социалдемократи не каза нищо за оставка, след като остана трети“.