Министрите на външните работи на страните от НАТО поканиха Черна гора да стане 29-ата членка на пакта, предаде АФП.

Това стана на

Това "историческо решение за започване на преговори за членство с Черна гора" бе взето единодушно от 28-те министри на външните работи на заседание в Брюксел, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от АФП и  БТА.

След отправянето на покана предстои процес по присъединяване, който ще отнеме месеци преди Черна гора официално да стане член на НАТО, отбелязват агенциите. Това ще бъде първото разширяване на Алианса след приемането на Албания и Хърватия през 2009 г. 

Информационните агенции отбелязват, че поканата към Черна гора е отправена въпреки възраженията на Русия.

Русия неколкократно обяви съпротивата си спрямо присъединяването на Черна гора, която е сред любимите дестинации на руснаците за почивка и инвестиции. Руският външен министър Сергей Лавров каза през септември, че всяко разширяване на НАТО е "грешка, дори провокация", припомня Ройтерс.

Дипломати от НАТО казаха, че решението да бъде отправена покана към адриатическата държава с население от 650 000 души изпраща послание към Русия, че Москва няма вето върху разширяването на Алианса на изток, въпреки че кандидатурата на Грузия бе усложнена от войната с Русия през 2008 г., посочва Ройтерс.

След като Албания и Хърватия станаха членки на НАТО, сега само Сърбия, която е най-близкият съюзник на Русия на Балканите, не се стреми активно към членство в Алианса, отбелязва агенцията.

Политиката на НАТО на отворени врати помогна за разпространяването на сигурност, стабилност и демократичните ценности, които НАТО защитава, каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА.

 "Това наистина е голям ден за моята страна, вярвам, че е заслужен", каза вицепремиерът Игор Лукшич пред министрите от страните от НАТО в Брюксел. "Поканата към Черна гора е голяма новина и за Западните Балкани, за укрепването на тяхната сигурност и стабилност", отбеляза той.

Русия обаче предупреди, че този ход вреди на европейската сигурност и ще опъне още повече отношенията между НАТО и Москва, които вече са в най-ниската си точка заради кризата в Украйна.

Външният министър Игор Лукшич обеща Черна гора да продължи решително с реформите, включително с борбата с корупцията и подобряването на сектора на отбраната.
 "Ние напълно осъзнаваме, че поканата не е краят на процеса, а началото на нов", каза черногорският вицепремиер.

Босна, Грузия и Македония също желаят да се присъединят към НАТО, но не са постигнали достатъчен напредък до момента. Министрите ще коментират днес и техните перспективи за членство. 

На двудневно министерско заседание в Брюксел, външните министри от НАТО одобриха нова стратегия за хибридна война. Хибридните заплахи за НАТО идват от различни части на света, не са свързани с конкретна държава или район, заяви Столтенберг. 

Съюзниците подкрепят с неизменна солидарност Турция и планират да изпратят патрулни самолети и ракети за укрепване на въздушната й защита по границата й със Сирия.