Обезщетението за отглеждане на дете на втората година след раждането му остава 340 лв., решиха депутатите от парламентарната бюджетна комисия при второ четене на проектобюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). За сметка на това средствата за заплати на служителите в НОИ бяха увеличени с 2 млн. лв. с мотива да не се губят специалисти в бранша.

Депутатите от БДЦ предложиха обезщетението да стане 420 лв.. колкото ще бъде минималната работна заплата през 2016 г. От ДПС пък поискаха сумата да не се обвързва с минималните доходи, а да се вдигне с 40 лв. - от 340 на 380 лв. За целта те изчислиха, че ще са необходими малко над 16,2 млн. лв., което няма да ощети държавния бюджет.

"Искаме адекватни мерки за борба с демографската криза, а майките да получават доход, който е адекватен на техния принос към осигурителната система", коментира Хасан Адемов от ДПС.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова опонира на Адемов с аргумента, че демографската политика не се прави само с увеличаване на помощите за отглеждане на дете.

"Майките трябва да се връщат на пазара на труда и мисля, че стимулите трябва да са в тази посока", коментира тя.

Според нея жените имат всички условия да се връщат на работа след първата година майчинство, защото дори пролемът с недостига на детски заведения вече е решен. Само София изоставала, но до година-две и тя щяла да навакса, убедена е Стоянова.

Колегите й отхвърлиха всички предложения на опозицията.