Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)
Ключови думи

Коментари

папа Жан

Турция се показа като държава,която води далновидна и мъдра политика.Добре,че спира "бежанците" и мигрантите,ивначе ще ни залеят първо нас.Споразумението е добро и за двете страни-Европа получава известна сигурност,а Турция-перспективи за присъединяване,което заслужава.Добър ход и от страна на папа Жан-председателя на ЕК.

Югозомби

Изумен съм от неадекватността на коментара на папа Жан. Турция била спирала емигранти? Точно обратното. През западните й брегове за 2015 година са преминали може би около милион души!

Югозомби

Продължаването на преговорите за присъединявне на Турция към ЕС е позорно и може да бъде разрушително за ЕС. Турция на Ердоган и Давутоглу не само потепенно се превръща в ограничена авторитарна демокрация, в която критични към властта журналисти лежат в затворите, а критици на режима биват убивани. Тя не признава съществуването на една от страните-членки на ЕС, Република Кипър. Как изобщо е възможно да се преговаря при такива фрапантни несъответствие с основополагащи европейски принципи?! Не по-необяснима е европейската търпимост към действията на турската държавна върхушка. Очевидно е, че Турция пропуска огромни маси емигранти напълно преднамерено. Силовите й структури са в състояние да ограничат преминаването през Егейско море, но не го правят. Има ли някаква гаранция, че ще го правят в бъдеще? Това зависи единствено от волята на турското държавно ръководство, а тя не е последователно съобразяваща се с ЕС. И още нещо. Какво би могло да означава присъединяването на Турция към ЕС освен възможността за преселване на значителни мюсюлманско турско население в България, което би изправило етническата и конституционната структура на страната ни пред разпад? Кой би си представил, че външната граница на ЕС ще достига Сирия, Ирак и Иран? И какво може да гарантира, че тази хияди километра дълга сухоземна граница ще бъде охранявана ефективно от морската в Егейско море? Днешното споразумение между ЕС и Турция ми изглежда не толкова като решаващо проблеми, колкото като създаващо условия за възникване на още по-тежки такива.

Развеселен

вместо с араби Европа ще се напълни с турци. На някои може да им звучи като танто за кукуригу, но реално турците са В ПЪТИ по-разбрани хора, като при това съм далеч от това да ги идеализирам. Турчинът поне е бачкатор.

Югозомби

До Развеселен, чието ниво на коментиране в случая натъжава. Първо, неадекватно е да се обобщава какви хора са турците. Българските турци не са представителни за цялата етническа общност, а именно въз основа на опита с тях е създаден този стереотип на кротки бачкатори. Самата Турция е политически и граждански разделена и противопоставена между поне два културни типа, по-либералните и светски мислещи жители на големите градове по западното крайбрежие и по-консервативните и религиозни обитатели на вътрешността на Анадола. Въздействието на тези групи върху Европа едва ли ще бъде еднакво. Освен това въздействието им върху различните европейски страни при евентуално по-масово преселване би било много различно. По един начин биха се развили процесите в отдалечени малки, богати и функциониращи страни като Дания, по друг в големи икономики с многомилионни населения като Германия и по трети - в гранични с Турция малки и бедни страни като България, които имат значително мюсюлманско население, слади демократични традиции и неработещи институции. Дания и Герачания не биха могли да бъдат обект на териториални претенции на турския национализъм за разлика от България. Демографските проучвания на БАН показват, че вероятно в обозримо бъдеще циганското население на страната ни ще достигне 25%-30%. (Забележете, това не са силно преувеличените апокалиптични "прогнози" за над 50% цигани към средата на века, правени от псевдонаучната БАНИ.) Ако се стигне до подобна ситуация, преселването на дори половин милион турски граждани на българска територия би могло да сведе дела на българското и немюсюлманското население под 60% и да предизвика цялостна промяна на конституционния ред и характера на държавата. Знаем какви ефекти има монолитното гласуване на маргинализираните малцинства предимно за една политическа сила, ДПС. Трябва да имаме предвид и това, което се случва в съседна Македония, където при около 60% македонци беше наложена фактическа етническа кантонизация и квотно участие на малцинствата в управлението. Искаме ли България да изгуби светския и българския й характер в резултат на присъединяването на Турция към ЕС и възможното свободно движение на човешки маси? Трябва да си задаваме този въпрос. Към момента е трудно да се определи доколко вероятни са подобни развития, но механизмите на ЕС не ги изключват, поради което тези опасения следва да бъдат обсъждани открито, а не премълчавани или охвърляни априори с отвлечени "либерални" аргументи. Тезата за "кротките бачкатори" е твърде наивна и повърхностна, за да може да внесе успокоение.

Развеселен

и от наблюдения в Германия впечатлението от турците е на работливи хора. Това е част от тяхната култура. Другите точки, които си отбелязал не са за подценяване, разбира се, но трябва да се види линк с тази прогноза за 30% ромско население

Marko

Мръсни танци

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.