На връзките между Турция и Русия е сериозно навредено. Владимир Путин не е отговорил на телефонно обаждане на Реджеп Ердоган. Това разкрива самият турски президент пред френския тв канал France 24, предаде БГНЕС:

“Аз позвъних на г-н Путин, но до сега той така и не отговори на моето обаждане“.

Той дори предложил да се срещне с Путин на 30 ноември по време на Световната конференция за климата, която ще се състои в Париж, но засега нямал отговор от руска страна. Във френската столица за конференцията ще пристигнат държавни ръководители на 138 страни. А в първия й ден трябва да има изказване на руския президент.

Ердоган добавя, че страната му щяла да реагира различно, ако знаела, че сваленият Су-24 е руски.

“Ако знаехме, че това е руски самолет може би щяхме да го предупредим по различен начин“, обясни той.

ДАВУТОГЛУ: АЗ ЗАПОВЯДАХ СВАЛЯНЕТО НА СУ-24

Ердоган за пореден път отрече Анкара да си сътрудничи с „Даеш“ и отхвърли твърденията на Москва, че Турция купува петрол от групировката.

„Разбира се, че това е лъжа, това е клевета, - каза президентът. - Ние никога не сме имали този вид търговски отношения с никоя терористична организация."

Днес Турция привика посланика на Русия в страната заради бурните протести на руснаци пред посолството на страната в Москва. Няколкостотин млади активисти в сряда замеряха с камъни и яйца сградата на посолството и счупиха някои от прозорците.

„Ние сме ужасени, че нашето представителство в Русия, както и турски компании са станали жертви на физически атаки, проведени под претекст на протести“, казаха от турското външно министерство.

ПУТИН ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ АНКАРА, ЕРДОГАН ОТКАЗА