Руският президент Владимир Путин вдигна с декрет забраната за снабдяване на Иран с оборудване за обогатяване на уран, предаде РИА Новости.

От документ, публикуван в сайта на правителството в Москва, става ясно, че решението е свързано с вноса от страна на Русия на ирански обогатен уран.

"Забраните, действащи по-рано, вече не се отнасят за снабдяването с предмети, материали и оборудване, ако е свързано с износа от Ислямска република Иран на обогатен уран", гласи той.

Решинието за износ на ниско обогатен уран от Техеран за Москва е в рамките на споразумението между Иран и групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия), постигнато през юли. Съгласно сделката Ислямската република трябва да се освободи от 98 на сто от запасите си от обогатен уран. Освен това, близкоизточната страна се съгласи да не обогатява уран с повече от 3,67 на сто в продължение на 15 години и да притежава не повече от 300 килограма от ядрения материал.

Декретът бе публикуван в деня, в който Путин замина на работно посещение в Иран. Той ще бъде гост на срещата на върха на ОПЕК - Организацията на страните износителки на петрол. Освен с колегата си Хасан Рухани, Путин ще се срещне с върховния ирански лидер - аятолах Али Хаменей, заклет враг на САЩ и Израел, подлагащ открито на съмнение Холокоста.

Главна тема на разговорите на руския лидер в Техеран се очаква да бъде конфликтът в Сирия. Русия и Иран са главните съюзници на режима на Башар Асад.

Путин ще се върне още днес в родината си и ще се срещне в курорта Сочи с йорданския крал Абдула.