Международната хакерска група "Анонимъс", която преди дни обяви война на джихадистите от "Даеш", трябва да остави властите да се оправят с действията на терористите в мрежата. Това заяви пред Euronews заместник-помощник генералният секретар на НАТО д-р Джейми Шей, който по време на войната в Косово през 1999 г. беше говорител на Алианса.

"Анонимните" публикуваха дори наръчници с указания как начинаещи хакери да атакуват джихадистите в мрежата.

Шей заяви, че "Даеш" използват над 46 000 акаунта в Туитър и други социални мрежи като инструменти за комуникация, събиране на средства и за нови попълнения.

“По-разумно е, честно казано, ако "Анонимните" остави тази работа на властите в държавата, които знаят по-добре кои са най-добрите стратегии и най-добрата методология", препоръча той.

Но все пак призна, че обявената от хакерите война е добър знак.

"ИДИЛ разбират, че те не са просто срещу правителства и институции на държавата, но срещу всички ценности, които гражданите имат."

Проблемът, обаче, е че "Анонимните" могат да създадат проблеми, като разкрият някой акаунт, който службите не пипат, за да следят чрез него терористите. Това е изключително трудна задача, разкри натовският генерал - във Франция например службите в момента следя 15 000 души, заподозрени в радикална дейност.

"И са нужни 36 агенти на разузнаването, работещи на пълен работен ден, за да следят само един терорист", подчерта Шей.