Най-малко двама са убити, седем души са арестувани, а петима полицаи са ранени. Това е равносметката от днешната 7-часова полицейска операция в парижкото предградие Сен Дени.

Сред задържаните може да е белгийският гражданин Абделхамид Абаауд. Абаауд е смятан за мозъка на атентатите в Париж на 13 ноември, при които бяха убити 132-ма души, а над 350 бяха ранени. Информац;ията все още не е потвърдена.

Полицаи отвеждат един от задържаните в Сен Дени.
Той е по "без гащи", а фланелката му е окървавена.

рая на акцията обяви в 11,30 часа местно време (12,30 ч българско) говорителят на френското правителство Стефан льо Фол, цитиран от АФП. Малко по-късно на място пристигна вътрешният министър Бернар Казньов. Той дойде от извънредна среща в Елисейския дворец, където заедно с президента Франсоа Оланд и премиера Манюел Валс гледа на живо операцията в Сен Дени.

 

Първа жена камикадзе в Европа

 

За първи път в историята на Европа се взривява жена камикадзе, отбелязват френските медии.

Операцията започна малко преди 4,30 часа френско време (5,30 ч българско) тази сутрин. Тя е наредена заради подозрение, че Абаауд се намира в конспиративна квартира в Сен Дени, каза пред "Франс 24" прокурорът на Париж Франсоа Молен. Акцията е продължение на следствието, започнато във връзка с атенатите в Париж от 13 ноември.

Полиция наводни парижкото предградие.

Няколко души се барикадираха в апартамент на улица "Корбийон" номер 8. Мястото е само на 800 метра от стадион "Стад дьо Франс", край който на 13 ноември се самовзривиха трима атентатори. Тогава там се играеше приятелският мач Франция-Германия.

Полицията  първо е извела трима души, които са били в апартамента. Тогава жена с жилетка с експлозиви се е взривила. След това полицаите са извадили от развалините още двама души, които са били в апартамента, каза Молен.

Самоличността на арестуваните в момента се установява. Молен не отговори дали Абаауд наистина е бил в апартамента и дали е сред убитите или арестуваните.

Преди да се взриви, жената крещяла на нахлулите полицаи да дойдат и да деактивират колана й с експлозиви. Смята се, че така терористката искала да причини повече жертви, но в крайна сметка загива само тя.

Един от мъжете в апартамента е ликвидиран от снайперист.

"Трима мъже, затворили се в жилището, са били извадени оттам от полицейските сили и са задържани", съобщи прокурорът Франсоа Молен. "Засега идентичността им не е установена. Освен това, един мъж и една жена са били заловени и задържани в непосредствена близост до апартамента", допълни той.

Арестуваните мъж и жена са приближени на двама от парижките атентатори - Омар Исмаил Мостефай и Сами Амимур.

Имаше съобщения и за ранен убит полицай и застрелян случаен минувач. Те засега не са потвърдени.

Загинало е обаче полицейско куче, съобщи френското МВР в туитър и почете паметта му.

На петия час от операцията стана ясно, че в жилището е останал барикадиран един човек. След приключването на акцията все още няма информация какво става с него.

На помощ се притече отделът за борба с тероризма на френската съдебна полиция, подпомаган от специални сили. Правителството прати и армейски подкрепления.

Всичко това ставаше в центъра на Сен Дени, в пешеходна зона с много магазини и заведения. Отгоре кръжеше хеликоптер. Затворени бяха училищата в предградието. Също така бяха затворени гарата и станцията на метрото. Спрени бяха и влаковете, тръгващи от Северната гара в Париж към Сен Дени.

"Всичко започна с една силна експлозия. След това започнаха изстрели, автоматични откоси", разказа местен хлебар, свидетел на сцената, пред френската телевизия БФМ. "Въоръженият мъж стреляше, стреляше непрекъснато, около един час".

Операцията започна, след като френската полиция проследи взривилата се по-късно жена.

Единият от арестуваните - френски гражданин на име Джавад, приютил двама души, дошли от Белгия, в щурмувания апартамент. Пришълците се оказаха сред задържаните по подозрение в тероризъм.

„Само направих услуга, господине. Един приятел поиска да подслоня двама негови хора за няколко дни“, разказа Джавад пред АФП.

Мъжът е на видима възраст около 30 години. Той твърди, че предоставил на пришълците апартамент на ул. „Корбийон“, без да подозира, че са заподозрени във връзка с парижките атентати.

„Казах им, че няма матраци. Но те ми казаха, че няма значение, искаха само вода и да се молят. Обадих се на приятеля ми. Той ми каза, че идвали от Белгия“, сподели Джавад.

Нови изстрели се чуха в Сен Дени в 10,01 часа местно време (11,01 българско).

Стрелбата бе  краткотрайна и след нея се е възцари гробна тишина, написа испанският в. "Ел Мундо".

А след близо час и половина избухна третата за деня серия изстрели. Този път те бяха придружени от експлозии.

След което операцията приключи.

Засега няма подробности за самоличността на задържаните и загиналите. Но стана ясно, че обсадените планирали атентат в парижкия бизнес квартал Ла Дефанс, каза репортер на телевизия "Франс 24", като се позова се на полицейски източник.

 

Кой е Абделхамид Абаауд

 

Абделхамид Абаауд

Абделхамид Абаауд (27 г.) по прякор Абу Омар, който вероятно бе цел на днешната полицейска хайка, е смятан за мозъка на атентатите в Париж. Вчера стана ясно, че преди месец той е бил обект на въздушни удари на западната коалиция срещу обекти на "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, но е оцелял.

Абаауд принадлежи към джихадистката групировка. Роден е в брюкселския квартал Моленбеек. Белгийската полиция го смята за шеф на терористичната група в източния град Вервие, която тя разби през януари, убивайки двама от членовете й. Предполага се, че след тази акция Абаауд е избягал в Сирия.

Тогава белгийските власти съобщиха, че групата е подготвяла серия от атентати срещу полицейски участъци и средства на обществения транспорт.