Германската полиция задържа трима души – две жени и мъж, в Алсдорф, западно от град Аахен, близо до границата с Холандия и Белгия.

“Получихме сведения, че един от издирваните във връзка с атентатите в Париж най-вероятно се намира на наша територия”, съобщи говорител на силите на реда.

Според съобщение на онлайн изданието на в. “Аахенер нахрихтен” операцията е била осъществена от командоси. Заподозрените в съучастие в тероризъм са били задържани в 9,30 ч местно време (10,30 ч българско).

Това е станало минути, след като двете жени и мъжът са излезли от местната централа на Агенцията по заетостта. Това е така нареченият “Джобцентър”. Там безработните се регистрират в търсене на работа, както и за получаване на социални помощи поради трайна незаетост.

Миг преди тримата да се качат в колата си на паркинга, те са били обкръжени от полицейски автомобили, твърдят очевидци. Заподозрените са били отведени с белезници.

По информация на онлайн изданието на “Шпигел” сред арестуваните не е 26-годишния Салах Абдеслам, брат на един от камикадзетата, взривил се в Париж. За него има сведения, че само преди седмици се е намирал в Германия

За Салах Абдеслам се знае, че е взел под наем черен автомобил “Фолксваген поло”, който е изполван при терористичните актове. Срещу него има издадена европейска заповед за арест.

26-годишният Абдеслам е роден в Белгия, но е френски гражданин. Брат му Ибрахим се взриви пред бар в Париж на 13 ноември, но загина само той. Няколко посетители бяха ранени.

Часове след атентатите - рано сутринта в събота, Салах е бил спрян от френската полиция, докато пътувал с колата си за Белгия. Той обаче бил пруснат, след като документите му се оказали редовни.

По-късно Салах Абдеслам бе обявен за издирване и от френските, и от белгийските власти, които разпространиха снимката му. Те изрично предупредиха, че той е изключително опасен.

Вчера бе съобщено, че Салах е задържан при полицейска хайка в брюкселския квартал Моленбеек, населен предимно с имигранти. По-късно съобщението бе опровергано.