Френската авиация удари втора нощ поред сирийския град Рака - столицата на "Ислямска държава" (ИД), прпедаде АФП.

Разрушени са команден център и център за обучение на бойци на джихадистите, съобщи генералният щаб на френските въоръжени сили.

В атаката участвали 10 изтребителя "Рафал" и "Мираж 2000". Те излетели от Обединените арабски емирства и пуснали 16 бомби. Двете цели били ударени и разрушени едновременно, се казва в комюникето. 

Атаките са осъществени в координация с американските сили. Те били насочени срещу обекти, открити предварително по време на френски разузнавателни операции.

Ударите са в отговор на кървавите атентати в Париж на 13 септември. При тях загинаха 132-ма души, а над 350 са ранени. Отговорност за нападенията пое ИД.

Франция днес официално ще поиска помощ от другите държави от ЕС след атентатите. Искането ще бъде внесено на днешната среща на министрите на отбраната от ЕС.

Париж Франция ще обоснове волбата си с член 42, параграф 7 от Договора за ЕС. Той гласи, че ако държава от Съюза е жертва на въоръжена агресия, извършена на нейна територия, другите членки имат задължението да й помогнат и сътрудничат с всички средства, с които разполагат, в съответствие с член 51 от Устава на ООН.

Същевременно френското правителство замисля законови промени, по силата на които гражданите на страната, завърнали се от Сирия или Ирак, да се налагат драконовски условия на наблюдение като домашен арест, заяви снощи пред АФП правителствен източник. 

Кабинетът иска французите, замесени в джихадистки организации в Сирия или Ирак, да бъдат подложени на процедура за издаване на входна виза, ако желаят да се върнат на френска земя. Създаването на подобен механизъм обаче ще изисква промени в конституцията. 

Президентът Франсоа Оланд обяви вчера пред депутатите от двете камари на парламента на извънредна сесия във Версай, че в най-кратък срок ще им бъде представено предложение за промени в конституцията. Така властите ще противодействат на тероризма. 

По официални данни 571 френски граждани са отишли в Ирак и Сирия. 245-ма са се върнали във Франция. 141 са убити в двете близкоизточни страни.

 

Кери: Заедно ще победим, мракът няма да надделее

 

Джон Кери и посланичката на САЩ Джейн Хартли са застанали пред
американското посолство в Париж, осветено в цветовете на френския флаг.

"Ще победим ИД заедно", заяви снощи в Париж държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Той нарече "психопатични чудовища" бойците на джихадистката групировка.

"Тази вечер всички сме парижани", каза Кери пред журналисти пред американското посолство в Париж, чиято сграда бе осветена в цветовете на френското национално знаме. "Никой не бива да се съмнява, че светлината продължава да грее в Града на светлината. И мракът никога, никога няма да надделее", увери той.

Днес Кери ще разговаря с Франсоа Оланд, който обяви, че в следващите дни ще се срещне с президентите Барак Обама на САЩ и Владимир Путин на Русия.