Руският "Еърбъс А321" е катастрофирал над Синайския полуостров на 31 октомври заради самоделно взривно устройство, предаде ТАСС.

Това заяви Александър Бортников - директор на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

"По време на полета се е задействало взривно устройство с мощност до 1,5 килограма тротилов еквивалент, в резултат на което самолетът се е разпаднал във въздуха и с което се обяснява големият периметър, в който са разхвърляни частите на корпуса", каза Бортников.

"Ще търсим терористите навсякъде, където и да се крият. Ще ти намерим в която и да било точка на планетата и ще ги накажем", каза веднага след това президентът Владимир Путин.

От ФСБ обявиха, че дават награда от 50 милиона долара за информация, която да помогне за задържането на престъпниците.

Изводът за наличието на експлозив бил направен след анализ на личните вещи, багажа на пътниците и частите на самолета. Взривното устройство било чуждестранно производство.

Самолетът на компания "Когалимавия" се разби малко след излитането си от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всички 224-ма души на борда - 217 пътници и седемчленене екипаж. В машината пътуваха руски туристи, завръщащи се от почивка в Египет.

За първи път Русия официално обяви, че става дума за взрив.

Часове след катастрофата в интернет се появи клип, в който "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за падането на самолета. Джихасистката групировка твърдеше, че е свалила машината заради руските военни удари срещу нейни обекти в Сирия. Автентичността на записа обаче бе оспонена. Тя така и не бе потвърдена.

Досега екипите, работещи мястото на катастрофата, не са заявили категорично, че е имало взрив на борда.