Русия води хибридна война на Балканите, насочена към дестабилизацията на цяла Европа. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за британския вестник "Индипендънт". Той настоява ЕС и НАТО да вземат по-енергични мерки, с които да противодействат на руската агресия.

"Най-ефективният и надежден за Русия начин да дестабилизира Европа е посредством Балканите и именно върху него се фокусира Путин", казва държавният глава и подчертава - "Нашето послание към ЕС, генералния секретар на НАТО, нашите партньори и съюзници от Запада е, че Балканите трябва да бъдат в самото сърце на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да направите повече за себе си".

Според публикацията Плевнелиев подозира именно Русия, че стои зад безпрецедентните кибер атаки срещу интернет страниците на редица държавни институции, които започнаха в деня на първия тур на местните избори 25 октомври.

"Посочвайки с пръст към руския президент Владимир Путин, той (Плевнелиев) заявява: "Малко страни в света могат да организират такива атаки", пише "Индипендънт". 

Освен това Плевнелиев посочва, че след анексирането на Крим руски самолети 10 пъти са нарушавали въздушното ни пространство и твърди, че основните партньори в НАТО не са били достатъчно убедителни в отговора си на хибридната война на Русия на Балканите.