Кандидатът на Реформаторския блок (РБ) за кмет на Варна Чавдар Трифонов се отрече от него и се закле днес като независим общински съветник. Мотивът му - вотът в областния град е бил опорочен, нещо, което от РБ очевидно не смятали, че е така и безапелационната подкрепа към ГЕРБ. Трифонов бе нещо като личен кандидат за кмет на лидера на ДСБ Радан Кънев, който директно участваше в кампанията му.

Решението си новият общинар взел снощи, на първото заседание на групата местни парламентаристи "Реформаторски блок - Народен съюз", обяви самият Трифонов в профила си във фейсбук. 

"Покрай няколкото рутинни точки в дневния ред се проявиха и дълбоки разломни линии: Първата е отношението на групата към провелите се избори във Варна. Малцина сме тези, които смятаме, че изборите бяха тежко опорочени и манипулирани в ущърб на варненци", написа той. 

И допълва:

"Втората е решението относно избора на председател на ОС (Общински съвет, б.р.). Повечето от колегите в групата смятат, че трябва да подкрепим предложението на ГЕРБ за председател на ОС, без да знаем кой е, без да знаем какво мнозинство е договорено и без да е търсен контакт с нас от страна на водещата партия в съвета. Според тях тази подкрепа ще е знак към ГЕРБ, че групата иска да бъде част от мнозинството и отваря вратата за преговори в тази посока.

Третата е предложението на групата за заместник председател на ОС. С 4 гласа за Светлан Златев срещу 2 за Ивайло Митковски, г-н Златев от "Народен съюз" ще е предложението на групата за заместник председател на Съвета. Това категорично не отговаря нито на електоралната тежест на формациите, нито на волята на избирателите на коалицията и е също толкова подмяна на вота!

Има още няколко, върху които няма да се задълбочавам, свързани с "постове и позиции"...".

Така днес на първото заседание на ОбС, на което новите представители на местната власт положиха клетва, Трифонов избра да положи такава, но като независим. 

"Днес направих първата си крачка в общинския съвет с обявлението, че янма да се включа в групата "РБ - Народен съюз. Причините са няколко: съществуват тежки разделителни линии между нас в групата, най-основната от които е това, че много малка част от колегите приемаме изборите за тежко опорочени и неотговарящи на реалния вот на варненци", обяви и след церемонията Трифонов пред БГНЕС.

Отдръпването му от реформаторите не е изненада. Веднага след изборите, спечелени на първи тур с малка преднина от герберът Иван Портних, се заговори, че е настъпил разрив в отношенията между Трифонов и Кънев. 

Любопитен факт е, че Трифонов изненадващо се отказа от искането за касиране на вота във Варна заради изборни нарушения и грешки, каквото инициираха други неуспели кандидат-кметове начело с Данаил Папазов, Анелия Клисарова и Миглена Темелкова.

"Той участваше в разговорите за това касиране, но защо се отказа в последствие - не знам", коментира Папазов пред Клуб Z.  

В редиците на РБ твърдят, че се е отказал по личното настояване на лидера на ДСБ.