Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Има ли нещо общо между убийството на детето в Поморие, изборния рейтинг на Николай Бареков и номинацията на Делян Пеевски за евродепутат?

Има. Всяко от тези събития илюстрира как умира България. Сигурно списъкът им може да е по-дълъг. 
Ако прибегнем към услужливия шаблон – те са капки, в които се оглежда едно и също небе. Ние  броим капките. Една по една. И всяка сама за себе си.

Във всяка от тях обаче се оглежда една и съща липса – на здрава обществена тъкан.
Това, което прави индивидите годни да живеят заедно, да вървят в определена посока, да постигат цели – ценностите, нормите, институциите – не работи. То е празна черупка, в която животът е умрял.

Ако можеш предумишлено да убиеш дете, независимо по каква причина, значи си се разделил с изначалните заповеди, които правят от стадото или глутницата общество.

Да, детеубийци има не само в България. И не у нас са най-ужасяващите примери.  Да си спомним само за белгийския педофил Марк Дютру.

Но България е  рядък пример на съчетание между личностна и социална деградация.

Да кандидатираш евроабсурди като Пеевски и Бареков за евродепутати е все едно да убиеш мечтата на един народ за по-добър и по-достоен живот в детската й възраст.  Да обезсмисляш жертвите на целия преход.
Не е удивително, че има такива, които го правят. Удивителна е лекотата, с която то минава. 
Ако има достатъчно българи, които биха гласували за споменатите лица, това значи, че големи части от населението на държавата ни членка живее в средновековна нищета, невежество и зависимост. И че тези части, или по-точно техните феодални господари, могат да решават кой да ни представлява и да ни управлява. 

И Пеевски, и Бареков са подигравки с човешкото достойнство и интелигентност. За тях може да гласува само човек, който е доведен до състояние да се прости с тези качества. Това имам предвид, когато говоря за мъртва обществена тъкан, за гангренясали части от обществото ни, за т.нар. „социална некроза“. Става дума за избиратели, които формално съществуват като хора, но живеят и реагират като животни. И са третирани като такива.

България не умира просто защото смъртността е по-висока от раждаемостта и защото емиграцията е по-голяма от имиграцията. Такива периоди са преживели ред европейски страни – виж само Ирландия, Гърция, Италия. И демографската ни криза не е причина, а следствие.

България умира от безсмислие. Каквото и да правиш в тази страна, то няма смисъл. Винаги печелят Бареков и Пеевски. Затова, що има жизнеспособно, то бяга. За местата, където също има детеубийци и други престъпници, но в които има и смисъл.
Вече над един милион са го направили за последните 25 години.

Ключови думи

Коментари

Medius

Кимах през цялото време докато четях. Но очаквах малко по-друг край. Така написана статията е нещо подобно на животно паднало от умора на улицата и човек ръчкащ го с пръчка над него. Ами знаем ги тези неща. До болка.

т рангелов

интересно ми е какъв по-друг край очакваше

Ясен

Хроника на предизвестената социална смърт. За съжаление политическата логика отдавна е изгубила контрол над икономическото задкулисие в държавата ни. Затова и когато по някакво чудо през граждански натиск се приемат институционални механизми, които да утвърждават поне някакви демократични стандарти, цялата държавност се гъне и съска, като змия. Справка - възможността за проверка по ЕГН, дали гражданите не са вписани като поддръжници на партиите, за да могат да получат регистрация от ЦИК... Единственото, което ни остава е да не я жалим тази псевдодържавност и да махаме люспите на змията с мазохистична увереност, че сме прави. А че Баречето ще стане депутат - ще стане. На малко ли Жоржковци, Янета, Волени и т.н. сме се нагледали? :)

Югенд

С тъга подписвам пълното си съгласие с текста и позицията на автора.

pisnamiotstojeri

На мен пък не ми е ясно, защо да не бъде номиниран Бареков или пък Пеевски?! Какво толкова? Народа ще си каже думата. Какъв е проблема на автора, и от къде на къде ще се нагърбва с функцията морален стожер на нацията? Че и насоки ще ни определя, накъде да вървим, какво и как да гледаме и прочие и прочие и прочие. А за да е пълен съспенса, намесил и детското убийство от Поморие, така, за повечко драматизъм. Айде, БАСТА! Не мислете вместо мен.

т рангелов

просто защото не живеем в джунгла и грябва да има прогрес,иначе ще се върнем там,откъдето сме тръгнали

Югенд

ПроблемЪТ на автора е проблем на цялата ни нация. За последните 25 години се сриваме тотално. Нямаме качествено образование (справка-снимката по-горе), нямаме работеща социална и здравна система, производство и услуги с ниска добавена стойност, духовен и морален упадък и на последно място ниски доходи и масова бедност. Хората са заети да мислят за оцеляването си и политическата култура е на изключително ниско ниво, а масовите медии (особено пресата) промиват мозъците ни с пропаганда като непрекъснато ни повтарят, че черното е по-скоро бяло. Всичко това води до отслабване на съпротивителните сили на обществото, на ленност, безкритичност и тотална загуба на ориентация за това, какво е допустимо и какво не в обществото и политиката ни. Това и отваря пространства за всеки един от политическите месии - Симеон, Бойко, Яне, Сидеров, Бареков и много добре знаем, че никой от тях не може да изпълни това, което обещава. Но винаги следва нов епизод от сапунената сага и, за съжаление, тя все още привлича много наивни зрители. Вие си гласувайте за Бареков или Пеевски на изборите и после спокойно можете да минете през някой клуб, да пиете две-три уискита, да похвърляте малко салфетки и да да заспите спокойно, с чуството за изпълнен граждански дълг (ако въобще отидете да гласувате). Пък после си повтаряйте, че децата Ви ще живеят в по-добра страна и сигурно ще си повярвате.

ggg

I ti mai si zavurshil osnovno.Namerih ti pravopisni greshki,a i po-dobre mlukni(pisnamiotstojeri).

Аз

Браво, бате. Взе ми думите от устата.

Философа

Все едно, че аз съм го писал ... (Съгласен, демек!)

Не погубва света този, който прави зло, погубва го този, който го вижда и нищо не прави.

1302

Tъжно, но за съжаление вярно.

Терминал 2 е изходът...

Сабина Найденова

Изключителна статия! Според мен, сама по себе си тя е лъч на надежда, защото показва, че хората които разбираме машинациите и мръсотията в държавата ни, мислим и търсим пътища за спасение, сме повече! Може би съм наивна в своя оптимизъм, но аз вярвам в доброто и се боря за него и ще се боря до смърт - именно затова останах да живея в България, защото съм воин по душа!

Не мога да си обясня следното: След като достаъчно много хора(все още), от доста време насам виждат и сигнализират за нарастващото "съчетание между личностна и социална деградация" у нас - продължаваме да се движим катастрофално в същата посока? Да не би да сме застанали на "хоризонта на събитията"? За тези, които нямат интерес към космологията, пояснявам че "хоризонта на събитията" е границата, след която се пропада безвъзвратно в "черната дупка"! Пътят за спасението на нашите деца е посочен от изключителните ни възрожденци - образованието и науката!

Gadina

Колко да са много? 1% от населението? 5% от населението? 8% от населението? И каква част от тези хора наистина са готови да направят нещо, когато настъпи моментът, а не само да цъкат с език и да гледат накъде ще повейне вятърът на промяната? Огромната част са си като тази нещастна кухавелка, чието писмо илюстрира статията.

Lado

България умира от безсмислие. Каквото и да правиш в тази страна, то няма смисъл. Винаги печелят Бареков и Пеевски. Поздрави от Англия.

Sick_Of_It_All

Само констатациите няма да променят нищо. Има нужда от реална промяна, но с писане и разтягане на локуми нищо няма да се случи. Отдавна липсват възпитание, ценности и принципи у много от съвременните българи. Единствената ценност са парите и желанието да подражаваш на мутри, престъпници, далавераджии и тарикати. Достоен за възхищение е стремежът по всевъзможен начин да прецакаш другите около теб и държавата, която все нищо не ти дава, а само взема. Всичко трябва да започне от нас самите включително и промяната, за която само пишем, но реално не можем да случим... Можете да започнете с нещо простичко - например всяка сутрин да си казвате, че днес трябва да направите поне едно дребно добро дело. Да отстъпите мястото си в автобуса на дете или възрастен човек, да оставите петдесет стотинки на инвалида без крак, който проси в подлеза или просто да се усмихнете на някой непознат. Помагайки на другите с дребни неща, които са по възможностите ви, ще помогнете и на себе си :)

nones

Това го правех цял живот... сега го правя на друго място... Най-хубавото е, че хората също ти се усмихват, когато им се усмихнеш.

@@@

Крайно време е да изметем крадливата комунистическа пасмина! Те крадат вече 70 години, оядоха се. Време е вече да вземем властта ние - интелигентните, можещите, модерните, антикомунистите. Да вземем властта и да крадем ние, че вече почти нищо не е останало, да побързаме!

Какво знаеш ти за тези 70 години ? По добре говори за последните двадесет и пет - когато България от цветуща страна беше превърната в разруха,когато всичко онова , построено и изградено от нашите родители беше разграбено и продадено за жълти стотинки . Да си чул или видял някой през годините на така наречената "демокрация" да е построил детска градина , училище или поликлиника - не , нали ? Няма и да видиш или да чуеш .

селски лекар

Страшни истини!Може би тези,които няма къде да ходим в чужбина,трябва да ходим по-често на църква и да ГЛАСУВАМЕ.....ама с акъл!

Kael

"Но България е рядък пример на съчетание между личностна и социална деградация" - хммм, обществото не е ли всъщност сбор от отделните личности?

Веселин Желев

Не е просто сбор, Пепи. Ако беше, всичките му проблеми щяха да се решават със събиране и изваждане.

Философа

Както е рекъл един голям бритиш-мислител от 19-тия век : „Благосъстоянието на едно общество и справедливостта на неговото устройство зависят от ХАРАКТЕРИТЕ на неговите членове.“! Ако у нас ръководен принцип в обществото е „не ща на мен да ми е добре, а на съседа да му е зле“, то на кого да се сърдим тогава? Имаме си вода, имаме си земя и си правимЕ ... кал! Хубава работа, ама българска ...

Джинджифил Куртев

Що бе за циганка доста добре се е научила

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.