"Иво Прокопиев, както знаете, е един от енергийните олигарси." 

Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на въпрос но Нова тв тази сутрин защо някои медии са атакували предложението на работодателите държавата да изкупи обратно част от американските ТЕЦ по поречието на Марица. Бизнесменът обаче уточни, че предложението е било на БСК, а не на оглавяваната от него организация и че всеки има право да предлага всичко, търсейки решение на проблемите в енергетиката.

"В никакъв случай не става дума за национализация, а в процеса на преговорите да се търсят какви ли не форми", каза Домусчиев за въпросното предложение за обратно изкупуване на акции от американците.

"Аз лично не го подкрепям, но това е мое лично мнение. Но аз не мога да кажа на колегите от БСК – не внасяйте вашите предложения. В никакъв случай не става дума за нещо незаконно, не за национализация, както на някои хора им харесва да превъртят нещата", каза той.

"Имаме един узаконен грабеж от политици и представители на държавата. Защото тези договори, например американските централи, са подписвани от г-н Костов. Не може никой да бяга от тази отговорност - през годините те са допуснали тези договори да бъдат подписвани и анексирани не в полза на българската държава, на другата страна", поясни Домусчиев.

На въпрос защо непрекъснато критикува Реформаторския блок, а изглежда "в страхотен синхрон" с управляващите, той отговори, че в момента срещат разбиране и специално благодари на Томислав Дончев, че прави всичко възможно за намиране на решение, включително и с промени в законодателството.

Той попита и къде е бил по време на тези договори сегашният председател на КЕВР Иван Иванов. 

"И проблемът не е само в председателя на КЕВР. Имаме 9 комисари, които в известна степен само стоят и наблюдават какво се случва. Реално в много отношения не могат да вземат никакво становище", каза той.

Той изчисли, че при 37,90 лв. на мегават, колкото образно казано излизат от джоба ни, държавата дължи 24,50 за субсидия - добавката, която се плаща върху пазарната цена.

"Нашата държава така ги е анексирала и подкрепяла всички тези нередности, че сме в законова невъзможност да ги развалим", каза Домусчиев. Затова сега национално представените работодателски организации имат жалба до ЕК, като се надяват Комисията да обяви сумата за нерагламентирана държавна помощ. Той изчисли, че годишната субсидия от държавата е 333 млн. лв. и се надява включително парите да бъдат върнати за периода, в който са внасяни от държавата.

Председателят на КРИБ потвърди, че има писма от двете централи с намерения да напуснат организацията, защото явно са се почувствали засегнати.

Запитан за войната му с Иво Прокопиев, босът на "Лудогорец" каза, че не води война с никого, а просто иска да има правила в бизнеса и нормални пазарни принципи.

"Аз няма да допусна, както УС не допусна Прокопиевите медии да експлоатират КРИБ. Няма да допусна хора, които да правят злоупотреби", добави шефът на работодателската организация.

Той разясни, че конфликтът започнал още когато го предложили за председател на Конфедерацията, а Иво Прокопиев не искал да става той, а негово протеже. Както и после, когато развалили съвместните медийни отразявания с притежаваните от него вестници и сайтове, защото КРИБ нямала изгода от тях.

Запитан, като е в конфрликт с Прокопиев, значи ли, че е в добри отношения с другия кръг - на Делян Пеевски, той отговори:

"Ако някой по някакъв начин нарушава интересите на нашите членове – дали става дума за сив сектор, или става дума за енергетика, ние ще реагираме. Независимо как се казва дали – Делян Пеевски, дали Прокопиев."

На въпрос в какви отношения е с двамата изброени Домусчиев отбеляза, че не може да каже, че се познават добре. 

"Виждал съм ги, но не сме сядали на маса, не сме правили преговори. Нямаме допирни точки – не се занимавам с медии, не се занимавам с политика, за да мога да претендирам, че тези хора... Предполагам, че медиите на Пеевски обичат всеки един, който казва истината за Прокопиев. И съм сигурен, че ако утре кажем нещо против Делян Пеевски, медиите на Прокопиев ще отразяват на първа страница, за разлика от това, че не отразяват нито една инициатива на КРИБ по никакъв начин в последните месеци."

Той каза още, че сме в най-лоша позиция в целия ЕС с цели 30 % сив сектор и че това са милиарди, които не влизат в хазната. Даде пример, че именно затова обикалят страната с Пламен (Димитров - шеф на КНСБ, б.р.) и че с тях ходят и министри, които си водят бележки. Домусчиев даде пример с автосервизите или с добива на инертни материали, голяма част от които са в сивия сектор.

На въпрос за инцидента при откриването на трибуна "Моци" (когато ядосан нарече журлналист от бТВ "олигофрен", б.р.), той отговори.

"Там малко нервите ми дойдоха в повече, напрежението... Защото екшънът е пълен - то не е КРИБ, бизнеса трябва да си гоня, то не  е футболът!"

Домусчиев довери още, че ще се радва, когато след 1 г. му изтече мандатът на предсдедател на работодателите и намали обществените си ангажименти.

"Ще се надявам да не ме преизберат, за да мога да си почина. Нямам амбиции нито да влизам в политиката, нито да продължавам до безкрай тази битка", каза бизнесменът.