Диктаторът Ким Чен Ун е уволнил сестра си от службата за охрана и личната сигурност на собствената му особа, съобщи ТАСС.

Семейната саморазправа дошла след като през май любимият ръководител не успял да пробие тълпа от почитатели на младежкия фестивал. Той бил наобиколен и дори пипан от някой млади хора докато бодигардовете му направят кордон, за да премине.

После когато бил да "ръководи на място" в едно ТКЗС някакъв въодушевен музикант от посрещачите се оказал толкова близо до величието, че едва не го ударил с китарата си. Терминът "ръководи на място" е от времето на дядото на Ким - Ким Ир Сен. Навсякъде където той е ходил да дава ценни съвети на трудовите колективи са поставени табелки с надпис: "Тук бе любимият ръководител Ким Ир Сен и ръководи на място". Разбира се написана е и съответната дата на събитието.

Това били явните мотиви за уволнението. Но всъщност Ким III може би е премахнал сестра си от страх да не му седне на стола. Защото миналата година, когато изчезна от обществените прояви, се заговори, че именно тя ще го смени начело на Северна Корея. После се оказа, че диктаторът си навяхнал коляното от дебелини и затова отсъствал от активния живот.

Най-малката сестра - 26-годишната Ким Йо Джон се издигна до редица ключови позиции в режима през миналата година. Тя е ключов политически съветник на вожда. Една от задачите ѝ е била да популяризира имиджа на Ким Чен Ун. Говори се, че неговата странна подстрижка е била инспирирана от нея. Освен това Ким-сестра е пазила батко си е гарантирала неговата сигурност.

Малката сестричка трябва да е доволна, че се е разминала с уволнение, а не с разстрел. Засега. Такива са коментарите на познавачите на живота в Пхенян.