Прокуратурата в Ню Йорк обвини шестима души в участие в корупционна схема, предаде Би Би Си.

Всички са арестувани през последните няколко дни. Вчера е задържан Джон Аш, който бе председател на Общото събрание на международната организация в периода 2013-2014 г.

В ареста е и милиардерът Нглап Сън - строителен предприемач от Макао. Сред задържаните е още един дипломат - Франсис Лоренсо, бивш зам. постоянен представител на Доминиканскана република в ООН. Обвинени са и двама натурализирани от САЩ китайци.

Джон Аш - бивш постоянен представител в ООН на карибската държава Антигуа и Барбуда, е подведен под отговорност за получаване на подкупи в размер на над 1.3 млн. долара от китайски бизнесмени. Това станало в периода 2011-2014 г.

Според документите, предадени на федералния съд в Ню Йорк, дипломатът е обвинен, че е получил над 500 000 долара от Нглап Сън и други бизнесмени в замяна на обещание да съдейства за изграждането на конферентен център на ООН в Макао. Според съдебния иск Аш предал документ на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, в който се излага мнима необходимост от строителство на такъв център.

Освен това, той получил над 800 000 долара от китайците. Тези пари били поделени с високопоставени лица в Антигуа и Барбуда, сред които и премиерът. На 25-26 август 2015 г. дипломатът в качеството си на председател на Общото събрание на ООН е участвал на конференция в Китай, за което според американските власти също е получил подкуп.

Освен това, Аш не платил данъци за получените пари. Той дори прекарал няколко вечери със семейството си в луксозен хотел в Ню Орлийнс срещу 850 долара за нощувка. Парите били платени от китайските бидзнесмени.

Обвинението е повдигнато от прокурора Прит Барара.

Дипломатът от Антигуа и Барбуда харчел парите за луксозни стоки.

"Заради часовници "Ролекс", баскетболно игрище и луксозни костюими Джон Уилям Аш продаде себе си и международната институция, която оглавяваше", заяви нюйоркският федерален прокурор Прит Барара. "Обединени от алчността, те превърнаха ООН в платформа за печалба."

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че е шокиран от твърденията. Говорителят му Стефан Дюжарик каза, че секретариатът на организацията научил за обвиненията от пресатаь и обеща да сътрудничи с американските власти, ако бъде потърсен от тях.

Дюжарик допълни, че Бан не е участвал в конференцията на 25-26 август, като се е ограничил само с приветствено слово до участниците. Говорителят не знае на какъв документ се позовава американската прокуратура.

"Не можахме да намерим този документ. Днес сутринта проверихме, но не намерихме никаква официална кореспонденция по въпроса за Макао. Ако има такъв документ, бихме искали да се запознаем с него", каза Дюжарик