Съдът на Европейския съюз реши днес да суспендира споразумение на ЕС със САЩ, което регламентира използването на личните данни на европейците в интернет от американските агенции и фирми.

Намиращият се в Люксембург съд постанови, че европейските органи за защита на личните данни трябва да запазят правомощията си що се отнася до начина, по който се използват и третират личните данни на гражданите на ЕС.

Според решението предоставянето на лични данни на европейци на американските служби представлява "посегателство върху същностното съдържание на основното право на зачитане на личния живот".

Съдиите посочват, че Европейската комисия е сключила споразумението известно като Safe Harbor ("Сигурно пристанище"), без да се увери, че правата на европейските граждани засягащи личните им данни са също така добре защитени по американското законодателство.

Според решението то може да позволи да се нарушават принципите на схемата и да позволят на властите в САЩ да използват информацията за цели различни от тези, за които е изискана. По законите на САЩ Safe Harbor съдъжа ред принципи, чието спазване е въпросна доброволен избор от американските дружества, посочва Съдът на ЕС.

Делото е заведено от австрийския гражданин Максимилиан Шремс, който протестира пред Комисията за защита на личните данни в Ирландия, че данните му от фейсбук от ирландските сървъри на социалната мрежа се предават в САЩ, където защитата им не е сигурна. Той се позовава на разкритията за масови злоупотреби с лични данни, които бившият служител  на Националната агенция за сигурност на САЩ Едуард Сноудън направи през 2013 година.

Ирландската комисия отхвърля жалбата, позовавайки се на решение на Европейската комисия от 2000 година, че схемата  Safe Harbor осигурява достатъчна защита на личните данни. Съдът на ЕС обаче днес постанови, че съществуването на такова решение не пречи гражданите да искат от националните си регулатори да разследват дали тази схема наистина ги защитава и че последната дума за това има съдът в съответната държава-членка.