Унгарските власти задържаха и разоръжиха снощи 40 полицаи, влезли в страната с влак от съседна Хърватия, предаде АФП. Те придружавали над 1000 бежанци.

Инцидентът станал на граничния пункт Мадярбой. Мярката била приложена, тъй като влакът влязъл в Унгария без задължителното предварително предизвестие, каза Дьорд Баконди - съветник на премиера Виктор Орбан. Той обвини Загреб в незаконен трафик на хора.

Хърватският вътрешен министър Ранко Остоич уточни, че полицаите са били проверени и освободени, след като имената им били записани. На свой ред той обвини Унгария, че нарушава споразумение между двете страни, което позволява на полицаите да преминават границата въоръжени. Според него пазителите на реда се намирали във влака, за да гарантират спокойствието.

Хърватия е залята от бежанци, след като Сърбия започна да пренасочва потока натам. Причина е, че Унгария затвори границата си със Сърбия. Снощи тя довърши оградата и по границата с Хърватия.

Само за два дни от Сърбия в Хърватия пристигнаха над 17 000 мигранти.

Тежка остава ситуацията и край Одрин

Тежка остава ситуацията с бежанците и край Одрин в Турция, предаде БНР. Хиляди хора се опитват да стигнат до Одрин по магистралата от Истанбул. Жандармеристи обаче ги спират на 2 километра преди отбивката за града, намиращ се близо до границата и с България, и с Гърция.

Бежанците край Одрин искат да се срещнат с турския премиер Ахмет Давутоглу. По непотвърдена информация те дори успели да изпратят при него свой представител.