Представители на бизнеса ще участват в работата на бордовете на всички дружества от държавната енергетика. За това се договориха на среща с премиера Бойко Борисов и част от икономическите министри представителните на работодателските организации, които отново подготвят протест срещу високите цени на тока. 

След разговора шефът на КРИБ Кирил Домусчиев обяви, че се е стигнало до някои решения, които "могат да се превърнат в основа за дълготрайно разрешаване на сериозните проблеми".

Той обяви и, че е получил обещание и за съдействието на Бойко Борисов и всичките му министри за формулиране на мораториум върху всякакви нови договори за производство и закупуване на електроенергия на преференциални цени.

След срещата стана ясно и че Министерски съвет ще инициира законодателна промяна, целяща да наказва строго производители на зелен ток, които бъдат уличени в измами.

"При установяване на злоупотреби от страна на дружествата от ВЕИ-сектора ще се премахва преференциалната цена", обеща на работодателите вицепремиерът Томислав Дончев.

Към него се създава работна група с участието на бизнеса, която ще начертае пътна карта за реформите в енергетиката. В нея ще влязат енергийният министър Теменужка Петкова, финансовият министър Владислав Горанов и шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Според Томислав Дончев от публичния регистър на собствеността на предприятията, които работят на преференциални цени, "ще излязат много интересни неща".

"Все още има нарушения в енергетиката, но всичко, което зависи от изпълнителната власт, ще бъде направено", заяви Дончев.

Според него срещата с работодателските организации не била "мирни преговори, а част от перманентен диалог".

Настояването за оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов от страна на бизнеса остава. Допълнително ще се решава дали ще има протест в края на месеца заради по-високите цени на тока.

В момента представителите на работодателските организации провеждат нови цикъл от срещи на енергийна тема с парламентарните групи в Народното събрание.