В официално становище на синдикатите и работодателите ще бъде поискана оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, стана ясно на съвместна пресконференция на най-големите работодателски и синдикални организации в страната.

Повод за това беше увеличението на цената на електроенергията за бизнеса от 1 август за сметка на намаляване на цените на тока за бита чрез изравняването на т.нар. такса "задължения към обществото", която е свързана с по-високите цени на тока, произвеждан от възобновяеми енергийни източници.

Организациите настояват освен това и за въвеждане на мораториум за присъединяване на производители на ток, който се изкупува по преференциални цени, към енергийната мрежа."

"Ако исканията ни не бъдат чути бизнесът, индустрията, работодателите и синдикатите ще организират нов протест през септември. Ще се обърнем към главния прокурор да се самосезира по доклада за Временната анкетна комисия за енергетиката и ще подадем сигнал до Комисията за конфликт на интереси за участие на депутати в енергийни компании", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. 

"Недопустимо е да се противопоставя бита на бизнеса, малкия на големия бизнес, създавайки среда да се караме, а през това време крадците да продължават да крадат", коментира емоционално председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев.

"Манипулират хората, за да се карат бизнес и индустрия. Но ние няма да се караме помежду си. Няма да се караме кой ще плати надписаната сметка", категоричен е босът на "Лудогорец".

"За новия национален протест през септември ще имаме време да се организираме добре, няма да е отпускарски сезон и се надявам, че протестът ще е още по-мощен и силен, до постигане на нашите цели", казва Домусчиев.

Той отправи критики към шефа на КЕВР Иван Иванов и обеща да бъде сезирана прокуратурата за неизходните сделки в енергетиката:

"Някъде бях чул, че като се прекали с популизма, е същото, като с алкохола. Алкохолът в малки количества е полезен. Г-н Иванов малко прекалява с популизма. Освен това малко е скаран с математиката. Не е и добър манипулатор. Няма добри аргументи и факти. Цял живот е бил на държавна заплата, която сме я плащали ние, не виждам какво е направил за икономиката. Неслучайно ние ще искаме неговата оставка във възможно най-скоро време. И много хора, които през годините са подписвали неизгодни договори, ще бъдат дадени на прокурор. Ангажирам се през септември да внесем при г-н Цацаров такива жалби."