БРЮКСЕЛ--Европейската комисия предупреди днес България, че опитът да отнеме лицензите на електроразпределителните предприятия (ЕРП) е незаконен. Между тях и Националната електрическа компания (НЕК) има търговски спор, чието решение е редно да се потърси първо в арбитражен съд, се казва в писмо не европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Той дава да се разбере и че Брюксел не приеме българската Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за независим орган. Писмото предупреждава, че Комисията ще предприеме действия срещу България, ако властите не променят подхода си.

От министерството на икономиката и енергетиката отказаха да коментират писмото на еврокомисаря Йотингер за ЕРП-тата. Попитайте ДКЕВР, решението за стартиране на процедура по отнемане на лицензите е тяхно, заявиха от пресслужбата на ведомството.

През последните седмици министър Драгомир Стойнев под път и над път разправя колко лоши инвеститори са ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-ПРО. Именно той пръв заплаши доставчиците на ток с отнемане на лицензите.

Очаквайте подробности.