Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германия се наложи в заключенията на Еврогрупата за Гърция. Те поставят правителството на Алексис Ципрас пред избор - или да разпродаде държавата под ръководството на външен брокер и да зачеркне всичките си предизборни обещания, или да извади заедно с тях Гърция от общата валута и да преговаря по дълга ѝ като страна от Третия свят. 

Тази алтернатива не е окончателна. Тя е все още проект, предложен от финансовите министри от Еврозоната на техните държавни и правителствени ръководители. Те трябва да вземат решение по него на една от най-трудните и драматични срещи на върха в историята на ЕС, която започна преди малко в Брюксел.

"Ако не може да бъде постигнато никакво споразумение, на Гърция трябва да бъдат предложени бързи преговори за временно излизане от Еврозоната с възможно преструктуриране на дълга", е последното изречение на четиристраничния документ.

Ако правителството на Алексис Ципрас иска да избегне това, то трябва до идната сряда:

-да опрости системата на ДДС и да разшири данъчната основа, така че да увеличи приходите;

-да намали разходите за пенсии като първа стъпка към цялостното преустройство на пенсионната система;

-да приеме нов гражданско-процесуален кодекс, който да опрости процедурите, най-вече тези за насъстоятелност;

-да направи статистиката политически независима;

-да приеме закони за пълно прилагане на фискалния пакт (автоматични спирачки на публичния дефицит и дълга);

-да въведе европейската директива да оздравяване на (разбирай закриване или сливане) на декапитализирани банки.

Всичко това са условия само да започнат преговори по нов меморандум за помощна програма от спасителния фонд на Еврозоната.

В заключенията се посочва, че за да бъде тя приемлива за 18-те останали държави от еврото, мерките за икономии в нея трябва да бъдат "сериозно засилени" в сравнение с тези, по които Гърция преговаряше досега заради "силно влошената икономическа и фискална позиция на страната през последната година".

Тази програма трябва да включва либерализация на продуктовия пазар, приватизация на електропреносната мрежа, "решителни мерки" по отношение на лошите кредити в банковата система и ликвидиране на възможностите за политическа намеса в надзора и управлението ѝ.

Освен всичко това от Атина се иска:

- "да разработи значително увеличена приватизационна програма с подобрено управление (гръцките власти да поканят независимо тяло да оценява цените на продаваните активи" или

-"ценни гръцки активи на стойност 50 милиарда евро да бъдат приведени в съществуваш външен и независим  фонд като Институцията за растежа в Люксембург, за да бъдат приватизирани с течение на времето и да намалят дълга".

В очевиден опит това предложение да стане по-приемливо към него е прибавено: "Такъв фонд да бъде управляван от гръцките власти под надзора на съответните европейски институции".

Очаквайте подробности. 

Ключови думи

Коментари

al

Победа и пак победа........... както победата на великия СССР през 1989г.

Какво общо има СССР през 1989 и сиртакито и бозукито в капиталистическа Гърция по същото време? То бива да си тъп, ама тъп и прост е вече много.

НАСИРИЗА

....Ама този път може здравия разум да вземе връх над прогресивните сили.Което си е пак победа.

ооо

това са пълни тъпотии! Който е написал това нещо трябва да бъде хванат за ухото и изведен от залата. Нали имаше Споразумение преди Референдума и Споразумение предложено от СИРИЗА след Реф. Работи се по него и се подписва всичко. Какво има повече да се обсъжда.

NoLogo

Ами, не! Гърците изOXI-ха на ОНОВА споразумение. Сега ги чака по-неприятно за тях. Като си избираш гръцкия събирателен образ между Воленчо и Дудука, получаваш Жан, в комплект с Луканов. Не съм злобен и харесвам гърчолята, но това което човек сам си направи, никой друг не може....

Чел си пропаганден материал на СИРИЗА. Или си сънувал. Рубладжииските ви мечти за гръцки разгром на ЕС се отлагат за неопределено време. Кажи баба тенкю!

Номерът е че Боко и РФ с 16 милиарда ни водят по същият път, оставете Гърците, Дудука и Воленчо.

Развеселен

условията ги поставя този, който дава парите, не този, който ги взема

cos

Не виждам какво определя в заглавието да пише "разпродава Гърция". Или е писано от грък с пенсия от 3800Е съкратена на 1500Е.

ооо

това е просто някаква шега. Никой здравомислещ човек не би предложил подобно нещо на една приятелска държава. Ако наложат подобно нещо на Гърция ще кажа само, че - Немците се мислят за голяма работа, щото имат пари, но да не забравят, че палачинката се върти и рано или късно ще им сложим ЧАТАЛА отвътре в ЕС. Българите сме съюзници, но не и когато има извращения и арогантност - да не забравят, че спасихме евреите въпреки Гестапо и Хитлер!

И сега ще спасяваме ония със Сиртакито ли? Нема да стане. Немците наистина са голяма работа.

Развеселен

каква омраза към Германия, която винаги е била съюзник на България и каква либоф към Гърция, чиито андарти колеха хиляди българи както и османците не са ги клали!

Като щеш "Охи" - на ти секира!

Бе те ако излязат от еврото ще се спасят, но няма да ги пуснат

Кабакчиев

"Бе те ако излязат от еврото ще се спасят, но няма да ги пуснат". Много точно казано!

Кабакчиев

Ципрас е пич, но ще кажа, че е суперпич, ако сега каже на брюкселските акули и зелки, че трябва пак да се допита до върховния суверен, народа. И ако обяви нов референдум, от рода на: "Да продължаваме ли да се разговаряме с тия, или да си поемаме по пътя?"

Няма лошо. Демократично е. А ще ги пита ли, че му трябват 30 милиарда най-малко. Или ще пропусне? И на другия ден ще прати просяците тихом мълком. Кабакчиев, откажи се! Не ти се отдава мисленето!

Развеселен

към мамаша ли е тоя път или към дракона, дето му се срина борсата с една трета, хъм?

Кабакчиев, с последни новини от BBC

Последни новини, нямащи нищо общо с твърдяното тук по-горе. BBC: The four-page document says "Greece should be offered swift negotiations on a time-out from the euro area, with possible debt restructuring". The document notes that Greece has agreed to introduce new legislation by Wednesday of a raft of new reforms on VAT and pensions among others. It also says the Greek government would carry out "ambitious" reforms to pensions and labour markets, "significantly" scale up its privatisation programme and "strengthen the financial sector". The document noted that the amount of the new bailout could reach €86bn, far exceeding the €53.5bn ($59.47bn; £38.4bn) Greece is seeking to cover its debts until 2018. Има мъъъъничка разлика между "да разпродаде държавата под ръководството на външен брокер [...], или да извади заедно с тях Гърция от общата валута и да преговаря по дълга ѝ като страна от Третия свят" и "the amount of the new bailout could reach €86bn, far exceeding the €53.5bn [...] Greece is seeking to cover its debts until 2018" ХА-ХА-ХА!

Милен

Напротив, точно същото си е, просто г-н Желев е вложил и личното си отношение в описанието, което е известно какво е. По-голямата сума, която цитираш, визира преценката на ЕС, че 50-те милиарда няма да са достатъчни за да се стабилизира Гърция, но след като ще се дават още, се иска "ипотека" - разпродажба на въпросните активи. Ако не вярваш в преценката, виж отзивите от Гърция какви са - "това е преврат", "това е подигравка" и от тоя род

само

не видях само как ще се помогне на гръцката икономика да заработи?! - като продадем ЕРП-тата и направим приватизационен фонд?! или като разширим данъчната основа и събираме повече пари от населението...... Аз съм съгласен гърците да сключат това Споразумение, но с условието, че АКО НЕ ПРОРАБОТИ, гръцката икономика не започне да расте и съответно да си плаща сама дълговете, Германия еднолично ще плати за предложеното лекарство(като изплати всички гръцки дългове). Да видим дали тогава НЕМСКИТЕ ПОПУЛИСТИ ще се хванат на хорото или ще станат по-ниски от тревата.

Ти можеш ли да смяташ? Учил си някога математика? Или някаква наука? Или само се упражняваш в пустословия?

15/15

Гърците сами се закопаха. Хак даа им е Сириза и 'победата' в референдума.

Жалко ,че все още има хора които смятат,че Ес и запада са правилната политика.Леле колко заблуден народ сме имали.

Кабакчиев

Срамота! Меркел и Шойбле покер ли играят, или какво? Reuters: "A senior EU source said [such] a temporary exit from the euro was illegal and would not survive in the summit statement." Преведено: "временно излизане от еврото е незаконно". Аааа, как ще е незаконно, бе? Толкова Бг десноглавци казаха колко е правилно, как така ще е незаконно?

Няма проблем! Гърция може да остане в еврото. Но й трябват нови заеми. И този път даващите парите искат гаранции. Имежду другото, смени тъпотията за немските фашисти. Бая европейски страни и насъбраха на Гърция. Вчера бяга 10 от 18. Утре може да станат и повече.

зеленио чорап

Ура за другара Каба-кчиев!Я мислим, дека покеро го почнА "специалисто по игрите", акад. Варуфакис. Он е мнооооо итър и яко блъфирА, ама они, балъците-империалисти, му ги знаеха картите, дека изобщо ги нема! ИзчакАха го да вдигне неколко пъти пода и сиги свалиха картите. И се оказА, че срещу една двойка OXI, глуповатите еврогейове извадИха; Кент-флош, две карета, аса и попове, неколо фул-макса и шарена кента от купи. Тоа, Варуфакис, че продължи ли да препРодава "теория на игрите", се питам язе!?

Q

Който първи избяга от гейския съюз, който всъщност е американски той ще се спаси от: гмо, тровене на земята, отровни храни, погазване на всички ценности, еднополови бракове, наплив на всякаква терористична емигрантска вълна и заличаване в крайна сметка на нацията

Развеселен

колко по-добре в матушка - първа в Европа по брой на разводите, убийствата и абортите.

Предлагам гърците моментално да преминат към българския лев. Ще им напечатаме,колкото искат.Ние матрицата за печатане още не сме я изгубили някъде по мази и тавани.Е ,в замяна могат да ни "пуснат" стотина - двеста островчета - за ББ и компания.

Кабакчиев

Хи-хи, че хубаво! Judyw. IS there no way to stop Schauble and Merkel' actions. They are so blind that they do not understand the geo-political misfortunes that they are creating. This spiteful pair just wants to flex their muscles and show their power. That was not what the US and the world wanted when they bailed out Germany and forgave its debt at the end of WWII. These two miserable unworthy politicians demonstrate why no one can really trust Germany which is busy winning a world war using finance. Someone needs to stop them and it appears only the US can put them back in their cage.

Хубавото предстои. Не само този разрушителен политически тандем е в клетка, а почти цялото човечество! Но на тази хубава двойка много й приляга и ще излезе от играта! Не са само те са на арената. Човешкото общество започва да мисли кое е добро за него, кое е лошо и че не може повече така да се продължава!

Развеселен

това от каунтър-пънч ли го цитира, Кабакчиев. Защо не посочваш изворите на тъпотата си.

...

САЩ няма да позволи германския сценарий.

Развеселен

и това доживях, комунетата да се надате на САЩ

зеленио чорап

Ура за другара Каба-кчиев!Я мислим, дека покеро го почнА "специалисто по игрите", акад. Варуфакис. Он е мнооооо итър и яко блъфирА, ама они, балъците-империалисти, му ги знаеха картите, дека изобщо ги нема! ИзчакАха го да вдигне неколко пъти пода и сиги свалиха картите. И се оказА, че срещу една двойка OXI, глуповатите еврогейове извадИха; Кент-флош, две карета, аса и попове, неколо фул-макса и шарена кента от купи. Тоа, Варуфакис, че продължи ли да препРодава "теория на игрите", се питам язе!?

Да ги питам що за предложения правят, като че ли Гърция е собственост на Ципърчо? Ами хората там какво ще ги правят?!... Тия май са способни и собствената си майка да продадат!

Наблючател

Тук коментиращите трябва да сте наясно, че тези изисквания са всъщност държавните политики на страните от Еврозоната!! Тоест повечето държави в нея ЖИВЕЯТ по тези правила!! И в този клуб е така!! Който не иска да си хваща дърмите и при руснаците! И там може да се татуирате и изрусявате и да пускате вратове и прочие!:)))

Кабакчиев

Голямо изпростяване в дискусията. Е, разбираемо е. България, българи ...

някой си

направих си труда да прочета...доста усирания като коментарии .... Съжалявам за епитетите...Но по друг начин да го нарека, уви не мога. Кефя се на един политик..поне дето му пука за народа.... Другите пък решават вместо народа , за трети...пък третия не *бе за народа. Познайте от първия път в кой от трите вида сценарии е при нас. Дали Гърция ще излезе...всичко зависи от месомелачката ЕС. Ако мислите че тя (ЕС) мисли за вас жестоко се лъжете. Лично аз Бих се радвал за Гърция и за Гърците. Показаха че те са народ който не обича да търпи и няма да търпи. Другите техни съседи да си вземат пример и да спрят да блеят - имах предвид нас.Защото в България живеят около 6 милиона овце и към 200 депутат - пъдарина

Пак подвеждащо заглавие

Кой и как точво е предложил на Ципрас да разпродаде Гърция, щото от цитирания текст на споразумението не става ясно

...

Ципрас победи! В крайна сметка, Еврогрупата родължава да финансира както плащането на вноските по дълга, така и текущия бюджетен дефицит, така и изтичането на капитали от гръцките банки. Може много да се бие тъпана, че Ципрас капитулирал, но истината е обратната - Европа се престори, че вярва на лъжливото овчарче и пак ще му нарине една шапка пари. Дано поне парламентите в Германия и другите държави осъзнаят каква калпава сделка сключват за пореден път и да я допуснат. Отново ЕС руча жабетата, заради геополитическата невъзможност да се изключи Гърция и волята на външнополитическия суверен на Европа - чичо Сам.

Наистина трудно се води дискусия,когато се коментира простовато и пристрастно.Но не мога да разбера,г-н Кабакчиев ти какъв си и с какво си изкарваш хляба,та имаш време да ръсиш "умнотии" по поне 10 форума? Аз съм пенсионер и имам много свободно време,но не го пилея в коментари като тебе,даже и в малките чацове на нощта! А като смяташ,че сме изпростели българи,ти какъв си? Или мислиш,че като пишеш на английски,ще хлъцнем от възторг към интелекта ти? Ципрас е политически хамелеон,който излъга народа си да откаже с референдум нова дупка на колана,а като видя дебелия край,отиде в Брюксел с програма за 3 нови дупки! И ти прекрасно знаеш това!Ти на такъв "държавник" би ли му вярвал и би ли му поверил съдбата си? Който и да има вина за тази криза,не е Ципрас този,който честно и професионално ще се бори за излизане от нея!Не е случайна приказката:"кога пили-пели,кога плащали,плакали"!

Кабакчиев

Господине, отговори на всичките Ви въпроси отдавна съм дал. Щом сте чели "умнотиите ми по 10 форума", със сигурност сте прочели и отговорите ми.

Ех, това робско съзнание, бе?! И все Кабакчиев ви виновен, че ви светва и подава материал... Нима мислите, че това, което виждате с очите си, само това е истината?!!! Прави са да ни е**ват и ни е малко! На мен ми писна от заблуден и злощастен народ! Събудете се бе, хора, стига сте с това себеразрушително крепостно съзнание!

Кабакчиев

Как сега, когато на Гърция са предоставени 83 милиарда, звучи това неотдавнашно "Предлагат на Ципрас: Разпродаваш Гърция, или - вън от еврото"? Казано беше на автора, че е на изключително неправилен път, но той продължи упорито по същата линия. Негова си работа, разбира се, всеки трябва да си знае какво прави и защо.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.