Българските производители продължават да влагат немлечни мазнини в кравето масло, без това да бъде отбелязвано на опаковката, показва ново проучване на Асоциация "Активни потребители".

"Имаме много сериозни опасения, че се злоупотребява с тези имитиращи продукти в детски градини, хотели, болници и ресторанти, където ние не можем да отидем и да вземем проба. Това е територия на Българската агенция по безопасност на храните, можи би и на общините. Да се раздвижат и да поработят върху поговорката "Проверката е най-висша форма на доверие", казва пред Клуб Z председателят на асоциацията Богомил Николов.

"Ние можем да се справим със ситуацията в магазините, но каква е гаранцията, че цялата тази продукция нама да се изнесе в олинклузива, където не виждаме етикети. Очевидна индикация за това е, че в единствената разфасовка от 10гр. (която се използва масово от хотелите) открихме немлечна мазнина", отбелязва Николов.

Това е второто поредно проучване на организацията, след като през септември м.г. нейните експерти установиха, че при 5 от 15 от най-популярните марки масла се влагат немлечни мазнини. При новото изследване примесите са установени в 4 от 10 продукта, което представлява над 1/3 от изпитаните масла. При една проба немлечното съдържание в "кравето" масло достига до изумителните 64%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 48%.

В рамките на изследването от "Активни потребители" са тествали следните търговски марки: "Бор-Чвор", "Немско краве масло" (Molkerel Ammerland), "Саяна краве масло", Краве масло "Вълчев", Краве масло СВА, Краве масло "Miltex", Millker butter, "Краве масло екстра" ("Профи Милк"), "Краве масло" ("Хранинвест"), "Домлян краве масло".

"Маслата в които се откриват примеси са произведени от три компании (виж графиката по-долу). При две от тях, "Хранинвест" и Miltex, същото нарушение беше засечено при предишното ни изследване през 2014 и е очевидно, че тези фирми не са се повлияли нито от обществените негативни настроения, нито от надзора на БАБХ. Влаганите заместители на млечната мазнина могат да бъдат растителни масла (напр. палмово масло), но могат да бъдат и хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. Същите 4 продукта се характеризират и със завишено съдържание на вода, което не е декларирано на етикета. При три от марките съдържанието на вода не беше декларирано на етикета", казват от организацията.

При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да са и опасни за здравето на хората. Имитращите мазнини и повечето вода са благодатна среда за развитие на патогенни микроорганизми. Впрочем всяка необявена съставка може да бъде опасна за здравето на хора чувствителни към нея, припомнят от "Активни потребители".

Според Асоциация "Активни потребители" лесно можем да разпознаем истинското краве масло от имитиращия го продукт по два основни белега.

1. Цвят - истинското масло е с отличителен жълтеникав оттенък, докато имитиращите продукти най-често са по-бледи на цвят.

2. Консистенция - изваденото от хладилник краве масло е твърдо и се размазва трудно на филия. Имитиращото е по-меко, дори и при ниски температури.