Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гърция поиска снощи да обедини четирите си вноски към Международния валутен фонд дължими през юни на обща стойност 1,6 милиарда евро в едно плащане в последния ден на месеца.

Нормалният календар на вноските предвиждаше първата от тях – от 305 милиона евро – страната да направи днес. На 30 юни изтича съществуващото споразумение на Гърция с кредиторите ѝ  за спасителни заеми срещу реформи. Тогава е ѝ крайният срок за постигане на сделка в течащите преговори с тях.

Хазната на правителството в Атина е почти празна. Няколко пъти депутати и министри предупредиха, че то не може да посреща финансовите си задължения, ако не получи  транш от 7,2 милиарда евро от спасителните заеми, който кредиторите замразиха миналия август.

Политици от радикалното крило на управляващата крайнолява партия СИРИЗА поискаха правителството на министър-председателя Алексис Ципрас да направи плащането, само ако успее да стигне до споразумение с кредиторите – страните от Еврозоната, Европейската централна банка, МВФ.

Преговорите, които са в критична фаза, са зациклили на искания на кредиторите за рязане на пенсии, повишаване на ДДС и приватизация на ключова държавна инфраструктура, които противоречат на предизборните обещания на СИРИЗА.

Ако Ципрас ги приеме, той би избегнал фалита на страната си и евентуалното ѝ изпадане от еврото, но рискува парламентарната група на партията му да се разцепи, да му потрябва помощ от лявоцентристката опозиция, след което да се види принуден да свика предсрочни избори.  

Запознати очакват опитите на най-високо ниво за постигане на споразумение да продължат тази вече в Брюскел със среща на Ципрас с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на финансовите министри от Еврозоната Йерун Дейселблум. Тя би била втората в рамките на три дни.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.