Според легендата през 5-ти век преди Христа гръцкият стратег Милдиат изпраща известният бегач на дългия разстояния Фидипид с важно съобщение - гърците са отблъснали войските на персийския владетел Дарий I. Фидипид, млад мъж в разцвета на силите си, стига до Атина смъртно уморен, изкрещява "победихме", и умира.

Хариет Томпсън обаче очевадно не се плаши от легенди. Вчера тя пробяга 15-тия си пореден маратон в Сан Диего, , взимайки 42 километра и 195 метра за 7 часа и 24 минути. Да, световният рекорд в момента е 2 часа, 2 минути и 57 секунди, но никой от топ 10-те маратонци в света не е на възрастта на Хариет - 92 години и 65 дни.

Това прави Томпсън най-възрастната жена, завършила маратон, при това, както можете да видите на това видео, с усмивка:

Преди години Томпсън се е преборила с рака, а днес тича за благотворителност, подкрепяйки американската Обществото за левкемия и лимфома.

Хариет обаче не е единствената бегачка на стари години. Преди нея рекордът държеше британката Гладис Бърил, избягала 42 километра на 92 години и 19 дни. А недостижимият шампион е Фауджа Сингх, единственият вековник, пробягал някога маратон от начало до край. 100-годишният британец от сикхски произход държи още дузина рекорди и на много по-близки дистанции - 100, 200, 400, 800 и 1500 метра, някои от които направени в един ден.