Въпреки че да се внесат изменения в конституцията се изискват само 60 подписа на депутати, реалният брой на подписалите се е показателен за това ще минат ли или не тези изменения. Причината е, че за второто са нужни поне 160 гласа. 

Видимо от парафите до момента обаче промяната в основния закон виси на косъм. И днес депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) продължават със совалките в останалите парламентарни групи в търсене на подкрепа за изготвения проект. Тази сутрин пред БНТ парламентарната шефка Цецка Цачева (ГЕРБ) обяви, че са събрани 97 подписа. Малко по-късно ген. Атанас Атансов (РБ) допълни в кулоарите на парламента, че събраните парафи са малко над 100 и всички от Блока са го подкрепили. Подкрепа има и от Патриотичния фронт.

Очаква се подписи да положат и от Български демократичен център (БДЦ), но не всичките й депутати, който са разделени вътре в самата група, а основно тези, които минават за хора на Христо Ковачки.

В АБВ пък твърдо стоят на позицията си, че за предвиденото с измененията разделение на ВСС на две камари, трябва да бъде свикано Велико народно събрание.

"БДЦ са заявили, че би могло да подпишат, но на този етап нямат решение, както и АБВ", посочи по повода Атанасов.

В БСП пък се опитват да лавират, посочвайки, че не са виждали проекта за изменения, следователно не били поканени да го парафират. Получили само неподписан вариант.

"Чакаме да видим проект. Няма да подкрепим такива самоцелни промени, чиято цел е натиск върху съдебната система, опаковано като реформа", посочи лидерът на левицата Михаил Миков.

Най-категоричен бе лидерът на ДПС Лютви Местан, който се зарече: 

"Изключено е да видите подписа на Лютви Местан до този на националистите. Доколкото конституционният проект се внася с тезата, че от успеха на реформата зависи стабилността на кабинета и пълния му мандат и някой казва на ДПС: "Подкрепете конституцията, за да укрепите властта на фашистите в управлението”, мисля, че е сбъркал адреса".

Местан допълни, че подписът му няма да стои не само до този на депутатите от Патриотичния фронт, а и до този на реформаторите, заради които ПФ е във властта.