Руският президент Владимир Путин оправда пакта "Молотов-Рибентроп" от 1939 г.

Това стана ясно от думите му на заключителната пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, цитирани от ТАСС. Меркел бойкотира тържествата на 9 май в Москва за 70-годишнината от разгрома на нацистка Германия. Тя обаче дойде в Русия ден по-късно.

"Не е важно дори кой е ръководил тогава дипломацията, защото е ясно, че ръководител бе Сталин, но той не бе единственият човек, мислил по тази тема - а темата бе гаратиране на сигурността на СССР. Съветският съюз предприе редица усилия за създаване на условия за колективно противопоставяне на нацизма в Германия. Той направи многократни опити да създаде антифашистки блок в Европа. Всички тези опити не се увенчаха с успех. Нещо повече - след 1938 г., когато в Мюнхен бяха сключени определени договорки - да бъдат предадени някои области на Чехословакия, някои политици смятаха, че войната е неизбежна. Чърчил например, след като неговият колега (британският премиер по онова време Невил Чембърлейн - б.р.) пристигна в Лондон с хартийка и му каза: "Аз ви донесох мир", му отговори: "Сега войната е неизбежна." И когато СССР разбра, че го оставят "един на един" срещу хитлеристка Германия, той предприе крачки, насочени към това да не се допусне пряк сблъсък. И бе подписан този пакт "Молотов-Рибентроп". И в този смисъл аз споделям мнението на нашия министър на културата (Владимир Медински - б.р.) , че в този пакт е имало смисъл гарантирането на сигурността на СССР", каза Путин.

Той не пропусна да нападне и Полша, като я обяви за окупатор.

"Приромням, че след подписването на съответното Мюнхенско споразумение самата Полша предприе действия, насочени към анексирането на част от чешщката територия. И се получи така, че след пакта "Молотом-Рибентроп" и поделянето на Полша тя сама се оказа жертва на тази политика, която се опитваше да провежда в Европа."

Наистина, тогава Полша анексира една малка част от Чехословакия - Дечинска област. Там обаче изобщо не да били прилагани нацистките методи.

Полша изчезва от картата в резултат на договора, подписан на 23 август 1939 г. между външните министри Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп. На 1 септември нацистка Германия окупира западната част на страната и така започва Втората световна война. А на 17 септември СССР анексира източните й територии.

След като обясни колко правилен е бил пактът, Путин повтори думите си, казани на парада на 9 май:

"Истинска ефективна система за сигурност може да бъде изградена на извънблокова основа, на основата на гарантирането на равна сигурост за всички участници в международното общуване. Ако успеем да изградим работата именно по този начин, на основата на работата на ООН, смятам, че бихме постигнали успех."