"Към момента няма икономически аргумент, който да налага промени в методиката на пенсиониране на служителите в сектор "Сигурност". Цели се противопоставяне на една социална група на друга и симулиране на дейност по отношение на пенсионната реформа."

Това каза на пресконференция, посветена на предложенията за реформи на социалното министерство, Иван Павлов - председател на Синдиката на служителите в МВР.

Според данните на синдикатите икономически ефект от мерките на Ивайло Калфин няма да има, предаде БГНЕС.

"Винаги е имало опити да се внесат промени и там, където не е необходимо, що се отнася до служителите в МВР и Министерство на отбраната", коментира още Павлов.

Реално предлаганата минимална възраст за пенсиониране в сектора е 55 години, обясни Павлов и попита журналистите как очакват старци да гасят запаленото им имущество и да пазят живота и здравето им. Работещите в сектора обявиха, че не са съгласни те да понасят основната тежест върху НОИ, която е възникнала по други причини.

В последните години изискуемият стаж за пенсия се е увеличил драстично - със 7 години, припомни и председателят на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР Лукан Лазарски. Според него липсва задълбочен анализ и мотивирани обосновки, които да стоят зад предложенията на социалното министерство. Лазарски обяви, че синдикатите са готови с позиция, върху която ще стъпят при преговорите с Калфин и неговия екип.

Синдикатите настояват предлаганата възраст от 52 години и 10 месеца да се замени с 50 години и да отпадне ежегодното увеличаване на възрастта с по два месеца до достигане на 55 години минимална възраст за пенсиониране в сектора, каквато е идеята на Ивайло Калфин.

От Синдиката на огнеборците в лицето на Венцислав Станков обявиха, че за тях минималната възраст за пенсиониране от 55 г. е изключително висока, особено за изпълняващите оперативни дейности служители. "Крайно време е да се спре манипулирането на обществото и настройването му срещу служителите в сектора", призова Станков.

Трябва да се прекрати дейността държавата да поема осигуровките на служителите, каза той и обяви, че синдикатите са за това служителите сами да поемат своите осигуровки, като им се индексират спрямо възнагражденията. Годишно се пенсионират около 2000 - 2500 служители в сектора, като половината от тях са над 55-годишна възраст, посочи той. Пенсиониращите се под 55-годишна възраст са предимно служители, извършващи оперативни дейности, добави той и подчерта, че след определена възраст просто няма как да бъдат изпълнявани физически определени дейности.

Пожарникарите и полицаите не само ще са изчезващ вид, но и останалите ще бъдат на преклонна възраст, добави Иван Павлов и обяви, че ако тези реформи се случат, гражданите ще трябва да занижат критериите си в посока защита на тяхната сигурност.

"Ще последва и невероятна вълна от напускания на служители, които отговарят на досегашните условия, което ще доведе до завишен натиск върху НОИ и допълнителен натиск върху бюджета на МВР, който трябва да изплати непланирани обезщетения", предупреди още той.

Клуб Z напомня, че още министър Веселин Вучков обяви старта на реформа във вътрешното вемодство, но се предлагаше тя да не засегне начина на пенсиониране на оперативните служители, работещи по Закона за МВР. Плановете бяха единствено новите постъпващи на цивилни длъжности (както още ги наричат - "чантаджии", б.р.) да се назначават не по ЗМВР, а по Закона за държавния служител. така те не биха ползвали привилегиите на редовите полицаи и огнеборци при пенсиониране.