Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България е нарушила три европейски директиви и е допуснала провеждането на конкурсите за мултиплексите при дискриминационни условия. Това обяви Съдът на европейските общности в Люксембург, който осъди днес страната ни по казуса с цифровото тв излъчване у нас.

Според решението страната ни "незабавно" трябва да отстрани всички проблеми.

В случай, че не го направи, страната ни ще трябва да плаща глоби, чийто размер ще бъде между 20 000 и 200 000 евро на ден до отстраняване на нарушенията. Освен това властите в София са осъдени да платят всички разноски по съдебната процедура до момента. В решението не се посочва за каква сума става въпрос, но сумата вероятно няма да бъде никак малка заради проточилия се четири години казус.

Решението на Европейския съд всъщност поставя българските власти в изключително тежка позиция. Конкурсите за мултиплексите започнаха по време на правителството на Сергей Станишев и бяха завършени от първото правителство на Бойко Борисов. През това време българските управляващи многократно обясняваха, че всъщност няма никакви нарушения и че Еврокомисията неправилно тълкува евродирективите.

Днешното решение от Люксембург обаче категорично показва, че Брюксел е бил прав в забележките си за това, че конкурсните процедури на Комисията за регулиране на съобщенията са били нагласени в противоречие на европейските правила.

"Нарушенията са в конкурсните правила. Това означава, че за да изпълни решението на съда правителството трябва да отнеме лицензите, ако не иска да плаща глоби", заяви пред Клуб Z известен юрист по международно право. 

Според него от тук насетне казусът опира до много малко възможни сценарии.

Единият от тях е мрежите от предаватели за цифровата телевизия да бъдат национализирани. Тук стои въпросът дали държавата ще плаща обезщетения на фирмите, които спечелиха лицензите - "Хану про" и "Тауърком". Юристите не са единодушни за това.

От една страна те могат да бъдат разглеждани като добросъвестен купувач, който се е възползвал от нарушения, допуснати от българската държава. От друга обаче може да се пледира, че те всъщност са се възползвали от текстове в българското законодателство, за които са били наясно, че са в противоречие с евродирективите, които имат наднационално действие.

Според друг сценарий лицензиите могат да бъдат отнети бързо и на друго основание, а именно - липса на качествено покритие. Според телеком експерти мултиплекс мрежите не поддържат изискваното качество на сигнала, но досега никой не ги е закачал по тази причина.

Клуб Z потърси коментар от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От там обаче обясниха, че все още четат съдебното решение и ще имат становище по-късно днес.

След краха на приятелството Пеевски-Василев и последвалия мегаскандал, разтресъл държавата, мултиплексите останаха в сферата на влияние на избягалия от България банкер. Те дори бяха обявени като част от сделката с мистериозната компания LIC33, която обяви, че ги купува заедно с БТК, два военни завода и пипълметричната агенция ГАРБ за 1 евро.

Ключови думи

Коментари

Тука не можаха да направят схемата.

питащ

по времето на кое правителство беше направено това? Май, май, по времето на едноличното управление на бацето?!

до питащ

Или си тъп или неграмотен. "Конкурсите за мултиплексите започнаха по време на правителството на Сергей Станишев и бяха завършени от първото правителство на Бойко Борисов." Това достатъчно добре ли обяснява заради кого сме пак на пангара. Скапания мишок.

Не мога да разбера едно нещо. За Гърция все се правят наддавания и допълнителни пакети, а нас все ни наказват, глобяват, спират проекти ...

ВЪН ОТ ес

Дреме ми за евросъюза ,да си гледат работата и да престанат да изнудват държавата ни ,а иначе отдавна съм за излизане от съюза и да спрем да бъдем колонията на запада и депо за отпадък

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.