След като години наред ДПС е основният противник на признаването на арменския геноцид от българския парламент Движението вече е активен участник и в дебатите по темата в Европейския парламент. Вчера евродепутатите приеха резолюция по повод 100 години от арменския геноцид.

Ето какво каза евродепутатът Илхан Кючюк по време на дебата:

"Спорни исторически събития не трябва да бъдат трансформирани в съвременни политически конфликти. Историческите факти, когато са факти, няма да престанат да бъдат такива, независимо дали някой ги отрича или приема. Пледирам срещу самоцелната политическа употреба на историческите факти. Срещу самоцелното ровене в миналото, срещу избора конфронтационни теми в него. Турция и Армения са достатъчно зрели и достатъчно напред в своята демокрация, за да решат в диалог помежду си и този въпрос. Едва ли разисквания е Европейския парламент ще допринесат с нещо за това. Напротив, биха го затруднили".

Накрая Кючюк завършва словото си с цитат от Иво Андрич за "мостовете, по които заедно трябва да вървим към бъдещето, а не да се връщаме към миналото".

Изказването на Кючюк можете да видите тук.

В резолюцията се казва, че Армения и Турция трябва да използват стогодишнината от арменския геноцид като възможност да подновят дипломатическите си отношения,  да отворят границите си и да работят за икономическа интеграция. Депутатите подчертаха нуждата Турция да признае геноцида спрямо арменците, за да създаде условия за истинско помирение. Те също така приветстваха изявлението на папа Франциск от 12 април, отбелязващо годишнината от геноцида.

Европейският парламент прикани Армения и Турция да използват примерите за успешно помирение между европейските народи, като ратифицират и прилагат без предварителни условия протоколите за установяване на дипломатически отношения, като отворят границата и като засилят трансграничното сътрудничество и икономическата интеграция.

Депутатите отбелязаха, че изявлението на папа Франциск от 12 април "почита стогодишнината от арменския геноцид в дух на мир и помирение“Те приветстваха изказвания на президента и министър-председателя на Турция, които поднесоха съболезнования и признаха зверствата срещу арменците в Османската империя.

Депутатите насърчиха Турция да използва отбелязването на годишнината от арменския геноцид като важна възможност, да отвори архивите си, да се помири с миналото си, да признае геноцида и така да проправи пътя за "истинско помирение между турския и арменския народи".

Те също искат Турция в знак на добра воля да направи опис на арменското културно наследство, унищожено и разрушено по време на миналия век, в рамките на нейната юрисдикция.

Депутатите изразиха почит към паметта на милион и половината арменци, загинали преди сто години в Османската империя. Те също така предлагат да бъде определен Международен ден в памет на жертвите на актове на геноцид, за да се напомни отново, че „всички народи и всички нации по света имат право на мир и достойнство".