"В крайна сметка, нека има и някаква форма на парламентарен контрол, това е нещо такова. Пък и диалогът не вреди никога, диалогът е най-полезен. Когато можем да си кажем нещата едно към едно в очите и да разберем кой на какви позиции е, включително и експертни, като че ли е по-нормален начин за разбиране".

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща с парламентарната група на Реформаторскяи блок в Народното събрание. Реформаторите са основните критици на дейността на прокуратурата и бяха единствените, които се изказаха категорично против да се даде право на държавното обвинение да се намесва в търговски сделки. Впоследствие и самият Цацаров се обяви против това да получи подобно правомощие

Това е среща,  проведена вече с няколко парламентарни групи по тяхна покана и тяхно искане. В крайна сметка това е един, бих казал, доста експертен диалог, който премина от проблемите на съдебната власт, наказателно-процесуалния кодекс особено, защото за мен това е изключително важна тема. В крайна сметка, както аз поставих няколко проблеми, така и народните представители успяха да чуят доста неща, които са, разбира се, от техен интерес, поясни Цацаров.

Главният прокурор обясни, че на срещата са били обсъждани проблемите, свързани със съдебната форма, закона за съдебната власт и промените в НПК. Законопроектите бяха една от основните теми в парламента през последните дни. От ГЕРБ внесоха свои промени в ЗСВ, които бяха изтълкувани като бламиране на правосъдния министър Христо Иванов. С промени в НПК пък се даваше право на главния прокурор да спира сделки за 48 часа, но този проект бе оттеглен. 

Цацаров каза, че ще има още обвиняемио за КТБ. Днес Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем  Румен Симеонов – бивш  подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ при БНБ за престъпление по служба.