Медиите в Крим са не само изцяло русифицирани, но и там вече не са останали почти никакви средства за масова информация от известните преди.Това пише независимият журналист Сергей Мокрушин в руския опозиционен сайт "Слон".

Такъв е резултат от анексията на полуострова, обявена от Русия преди година.

Не само много журналисти са напуснали Крим. Емигрирали са цели медии. Други пък са дошли. Останалите на полуострова "коренни" журналисти са успели да се нагодят към новата реалност или доработват последните си дни там.

И, разбира се, след като стана де факто част от Русия, Крим слезе заедно с нея на 148-о място в годишната класация на "Репортери без граници". Докато принадлежеше на Украйна, той бе с 22 позиции по-нагоре.

Прочистване на ефира

Телевизионният ефир в Крим е вече изцяло под руски контрол. Една от първите грижи на "учтивите хора" или "зелените човечета", както наричаха пристигналите на полуострова руски военни без отличителни знаци, бе да завземат държавната компания за радио и телевизия "Крим" и Радиотелевизионния излъчващ център (РТПЦ).

Жители на Севастопол гледат Путин на огромен екран в центъра на града.

След това окупаторите изключиха от ефир телекомпанията "Черноморская", работила 20 години. На нейните честоти днес се излъчва тв каналът "Росия 24".

След това от ефира бяха изтикани и другите украински канали. Вместо тях сега местните жители гледат програма "Звезда" на руското военно министерство, както и прокремълските руски НТВ, РЕН-ТВ и Първи канал.

През юни 2014 г. украинските тв канали изчезнаха от абонаментните пакети на кабелните оператори. Журналистите им бяха подложени на над 100 нападения от страна на т.нар. народно опълчение в периода между март и юни. Сега те се стараят да не работят открито в Крим.

Единствено украинският канал "Интер" продължава да действа на полуострова, след като получи акредитация от руското външно министерство. 29 на сто от него обаче принадлежат на руския Първи канал, а репортерите му не се допускат на заседанията на правителството в Симферопол.

Неконтролираните от Москва и Симферопол медии са в такава ситуация, че дори в самия Крим аудиторията им не знае почти нищо за многобройните обиски и арести, за политическите преследвания на инакомислещите. Вместо това в ефир се излъчват възторжени репортажи за икономическия подем на полуострова, за щастливите му жители, за троен скок на броя на туристите и други икономически успехи, които не са потвърдени дори от официалната статистика.

Преселение на интернет ресурсите

На 1 март 2014 г. в Крим бе завзета централата на Информационния пресцентър (ИПЦ) и Центъра за журналистически разследвания (ЦЖР). ИПЦ дълги години предоставяше място за публични дискусии на всички политически сили и движения без изключение. Разследванията на ЦРЖ пък разкриха не един грабеж от публичните бюджетни средства. 

ФСБ - руската Федерална служба за сигурност, започна редовно да привиква за разговори сътрудниците на Центъра за разследвания. Така ръководството взе решение да премести редакцията му в Киев.

В столицата се премести и интернет изданието BlackSeaNews. В Лвов отидоха да работят журналистите от "Собития Крима".

Специално създадената за подкрепа на анексията агенция Криминформ обаче се ползва с всички привилегии. На нейна територия се провеждат част от пресконференциите на представителите на руските органи на властта. Съвсем естествено, сътрудниците на Криминформ нямат никакъв проблем с достъп до информация.

Преразпределение на радиочестотите

Днес в Крим на практика не работи нито една радиостанция от тези, които са предавали там до руската анексия преди година. Роскомнадзор прие поправки към Федералния закон за присъединяване на Крим и в съкратени срокове проведе нови конкурси, окачествени от местните радиошефове като дискриминационни. "Съвсем случайно" само определени кандидати успяха да се регистрират навреме и да подадат документите си. Твърди се, че тук е действал кримският вицепремиер и министър на информацията Дмитрий Полонски.

Печатните медии

Аналогична е ситуацията с печатните медии в Крим. На полуострова вече повече от година не се доставят украински вестници. Част от кримските издания имат сериозни трудности с изискваната от новата власт пререгистрация. Така не и не са успели да се пререгистрират вестниците "Собития" и "Авдет". В будките няма да намерите "Новая газета", но "Росийская газета" я има навсякъде. Традиционно популярният вестник "Кримская правда" се плъзна към шовинизма.

Проблемът е, че на 1 април изтича едногодишният срок, даден на медиите в Крим да се регистрират по руското законодателство. Извършените в началото на този месец обиски на малкото останали на полуострова независими журналисти са своеобразен "поздрав" към тях и предупреждения какво ги чака, ако продължат да си вършат работата съвестно, заключава "Слон".